Меркелова: Нешто се може учинити са грчким дугом Опширније: http://rs.sputniknews.com/evropa/20150816/3971445.html#ixzz3j3TU8gpz

17-08-2015 09:28:14 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да очекује да Међународни монетарни фонд учествује у новом пакету помоћи Грчкој и додала да је шефица институције Кристин Лагард обећала да ће за то лобирати код Одбора, преноси Танјуг.

„ММФ је учествовао у преговорима и подржава (договор с Грчком)“, рекла је Меркелова за једну немачку телевизију, додајући да не сумња да ће се оно што је Лагардова обећала остварити.

Меркелова је одбацила смањење грчког дуга, али је рекла да постоје други начини као што су продужење доспећа дуга или редуковање каматних стопа, пренео је Ројтерс.

Меркелова је поручила и да није сигурно да ће последњи пакет за Грчку бити успешан, али да се нада да ће та земља превазићи своју економску кризу, ако се повинује споразумима постигнутим с кредиторима.

ММФ инсистира да Грчка треба да добије неку врсту дужничке олакшице пре него што се укључи у неки нови пакет помоћи.

Десетине посланика из конзервативног блока Меркелове планира да се супротстави новом пакету помоћи за Грчку, на посебној седници парламента у среду, наводи АП.