Ветеран ЦИА признао да је намерно уништио фотографију Че Геваре

16-08-2015 10:57:57 | | / vostok.rs |


Један од учесника у прогону и извршењу казне над кубанским револуционаром Ернестом Че Геваром у Боливији, бивши агент ЦИА Феликс Родригез признао је да је намерно уништио слику на којој се командант смеје непосредно пре смрти.

Родригез је испричао летонском радију „Балтком“ да је уочи извршења казне мајор Сауседо желео да се фотографише са кубанским револуционаром. Због сликања су Че Гевару извели из школске зграде и Родригез се нашалио показујући на фотоапарат: „Погледајте, команданте, сад ће да излети птичица“. Че Гевара се тада насмејао.

„Узео сам од мајора камеру и пошто сам знао да ће то резултирати казном сликао сам из близине, прекрио дијафрагму и на крају фотографија није успела. Мислио сам да ће, ако буде објављено да је Че погинуо у борби, мајор свима да показује фотографију са живим командантом, што би ставило владу Боливије у незгодан положај. Зато сам тако поступио“, рекао је Родригез.

Родригез је 1967. године у својству опуномоћеног саветника ЦИА при 2. ренџерском батаљону био послат у Боливију где се скривао Че Гевара. Батаљон је имао задатак да ликвидира комунистички одред Ернеста Че Геваре. План је успео 8. октобра 1967. године, а сам Че је био заробљен.