Русија неће подржати нове санкције против Ирана

15-08-2015 10:23:01 | | / vostok.rs |


Русија је јасно дала до знања САД и Европској унији да неће прихватити ни једну санкциону резолуцију према Ирану у Уједињеним нацијама, саопштио је заменик министра иностраних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков.

„Настављање жестоког притиска како би се изнудили уступци Ирана у обиму знатно већем од оног који је предвиђен у заједничком свеобухватном плану деловања представља ћорсокак. Санкције не дају очекивани резултат, оне су бескорисне, наносе штету… Када је усвојена резолуција 1929, ми смо јасно дали до знања, иза затворених врата, колегама из САД и Европске уније да Русија више ниједну санкциону резолуцију против Ирана неће допустити“, саопштио је руски дипломата.

Иран и „шесторка“ међународних преговарача постигла је 14. јула историјски споразум о решавању дугогодишњег иранског нуклеарног проблема. Вишемесечни преговори окончани су усвајањем заједничког свеобухватног плана деловања, чије ће испуњавање довести до потпуног укидања економских и финансијских санкција Ирану које су увели Савет безбедности Уједињених нација, САД и Европска унија. Споразум ће бити размотрен у америчком Конгресу.