БУКЕР МЕЊА ПРАВИЛА О ДОДЕЛИ НАГРАДЕ

25-09-2013 04:06:55 | | / mojenovosti.com |

Управи одбор британске књижевне награде Букер (Booker Prize) саопштио је о увођењу измене у пропозцијама додељивања награде.


Главне измене се састоје у томе што ће одсад Букер постати светска награда која ће се додељивати аутору чије је дело написано на енглекском језику и објављено у Великој Британији , а не само као досад писцима из Велике Велике Британије, Ирске и земања британског комовелта.

Такође је измењен и број књига које се достављају на оцену жирију. Ради се о томе да је сад по правилнику награде сваки члан жирија обавезан да прочита све књиге које претендују на награду. А за ову годинбу број таквих књига је већи од 150.Отуда су организатори одлучили да по броју књига дају предност оним издавачима чије су књиге и раније увшртаване у шири избор за награду.

Подсећамао да је 2005. г. основана Међународна књижева награда „Букер „ која се додељивала два пута годишње писцима из било које земље без обзора да ли су написане на енглеском или су касније преведене на тај језик.

Од 1969.г. до данас основна награда Букер додељује се једном годишње само ауторима који су држављани Британског комонвелта,( Велике Бритније и бивших колонија ), Ирске или Зимбабве,за дела написана на енглеском језику .

Пре десетак дана ( 10. сепетембра ) жири је обелоданио листу ужег избора од шест кандидата за Букера 2013. у коју су ушли :Британац Џим Крејс,( најстарији кандидат, 67 г.) Ирац Колм Толби, списатељица са Новог Зеленда Елеонора Кантон ( најмлађа међу свим досадашњим номинантима, 28 година), Британка ин дијског порекла Џумпа Лахири, канадско-америчка списатељица Рут Озеки и Новајолет Булавајо из Зимбабве.

Име лауреата Букера за 2013. биће обелодањено 15. октобра на пригодној свечаности у Лондону.