Лавров: Право вета мора да се поштује

12-08-2015 10:07:51 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров сматра да је идеја о ограничењу права вета у Савету безбедности УН неоснована. Он је нагласио да су ту одредбу Повеље Уједињених нација у обавези да поштују све државе које су ратификовале документ.

„Такве идеје немају озбиљну перспективу, јер је право вета утврђено Повељом УН без икаквих услова и примедби и све државе које су ратификовале овај најважнији документ међународног права имају обавезу да га поштују“, нагласио је Лавров.

Он је додао да чак и хипотетичко разматрање такве идеје побуђује читав низ питања.

„Пре свега, ако се предлаже одустајање од права на вето при гласању у случајевима када је реч о масовним злочинима, ко ће одређивати критеријум масовности?“, упитао је шеф руске дипломатије.

„Шта је масовност – стотину људи, хиљаду људи? Ако је стотину, онда се за 99 може примењивати вето, а за 100 већ не може“, наставио је Лавров.

Руски шеф дипломатије је додао да је тежња Запада да своје геополитичке циљеве достигне уз помоћ санкција наноси штету дипломатији.

„Дипломатија је и без тога озбиљно нарушена. Наше западне колеге све радије прибегавају санкцијама уместо дипломатији како би лакше достигле своје геополитичке циљеве“, рекао је Лавров.