Кина девалвирала јуан - шта ће рећи САД

12-08-2015 10:00:29 | | / vostok.rs |


Народна банка Кине девалвирала је јуан 1,9 одсто, што је највеће слабљење курса националне валуте за две деценије. Акција је једнократна, саопштила је централна банка и нагласила да ће она помоћи кретање јуана у правцу веће слободе тржишта.

До сада је банка утврђивала званични курс од ког је јуан приликом трговања могао да одступа на било коју страну највише два одсто.

Почев од 11. августа, курс централне банке ће бити заснован на тржишној вредности националне валуте на крају претходне трговачке сесије.

Данас је званични курс утврђен на нивоу од 6,2298 јуана за 1 долар, у односу на јучерашњих 6,1162 јуана за 1 долар.

Слабљење курса националне валуте помоћи ће да се подржи кинески извоз који је у јулу пао 8,3 одсто на годишњем нивоу.

У саопштењу Народне банке Кине се наводи да средњи курс јуана већ доста дуго одступа од тржишних перцепција и да је дошло време да се приближи нивоу који тржиште сматра целисходним.

Кина увела рубљу

Централна банка Кине је у граду Суејфенхе, на граници са Русијом, пустила у оптицај рубљу, руску валуту, у оквиру пилот-програма увођења две валуте (рубље и јуана).

Рубља је уведена уместо америчког долара, а циљ ове иницијативе је промовисање трговинских односа између Кине и Русије и подстицање туризма, јер ће Русима који путују у овај део Кине бити омогућено да робу и услуге директно плаћају у рубљама.

Кинески државни секретар за монетарну политику Ђин Меј изјавио је пре два дана да финансијски резултати Русије и Кине из првог полугодишта 2015. године делују обећавајуће, при чему је вредност трансакција деноминовних у јуанима достигла вредност од 1,32 милијарде долара.

Кинески град Суејфенхе је велики центар за трговину са Русијом и једна је од тачака сусрета кинеске и руске железнице.