У руском делу МСС изводи се и експеримент Европске свемирске агенције

12-08-2015 09:48:15 | | / vostok.rs |


Руски космонаути Генадиј Падалка и Михаил Корнијенко провели су више од пет сати у отвореном свемиру и испунили све постављене задатке.

Током рада у безваздушном простору космонаути су поставили меке држаче на модулу „Звезда”, очистили су прозор бр. 2. на истом модулу и поставили елементе за причвршћивање антена за радио везу. Након тога су фотографисали научну опрему Expose-R, демонтирали блок сензора из експеримента „Обстановка” и узели узорке са соларних батерија бр. 4.

Космонаути су затим променили оријентацију опреме блока за контролу притиска на малом истраживачком модулу „Поиск”, а на крају су фотографисали спољашност руског дела станице.

Expose-R је експеримент Европске свемирске агенције који се спроводи у руском делу станице. Он се састоји у излагању примерака органских и биолошких материјала на спољном делу станице у отвореном свемиру.

Експеримент „Обстановка” је руско истраживање чији је циљ да се помоћу специјалне опреме открију процеси таласа плазме везани за везе између Земље и Сунца у јоносфери и праћење електромагнетних таласа на техногене структуре и живе организме.