Путин: Руска агенција за кредитни рејтинг треба да буде независна

11-08-2015 11:41:53 | | / vostok.rs |


Национална агенција за кредитни рејтинг треба да има поверење свих учесника тржишта, изјавио је руски председник Владимир Путин.

Оснивање Националне агенције за кредитни рејтинг Руске Федерације је пожељно, али она мора да буде независна како би јој веровали сви учесници на тржишту, изјавио је руски председник Владимир Путин током сусрета с директорком Централне банке Елвиром Набиулином.

„Разумем да то није једноставан задатак, имајући у виду да то треба да буде заиста независна агенција која ће имати поверење свих учесника тржишта. То је једини начин да се успостави рад једне такве агенције“, рекао је Путин.

Директорка Централне банке састала се са банкарима, представницима руског крупног бизниса и осигуравајућих друштава како би размотрили сврсисходност образовања овакве агенције.

„Треба рећи да су се учесници сложили, то је опште мишљење, да је потребно образовати овакву агенцију“, рекла је Набиулинова.

Путин је подсетио на своју ранију дискусију са бившим руководством Европске комисије, које је том приликом изразило незадовољство деловањем америчких партнера.

„Сматрали су да многе процене које дају међународне, превасходно америчке агенције за кредитни рејтинг, нису објективне. Ја се веома добро сећам њиховог незадовољства у вези са тим питањем. И тада су и они сами рекли да намеравају да оснују сопствене независне агенције. Русија би такође требало да размисли о томе“, нагласио је председник.