Дијагноза САД: Демократија на извоз, олигархија изнутра

09-08-2015 12:15:28 | | / vostok.rs |


Градили и градили демократију, али је нису и изградили. Бивши председник САД Џими Картер са горчином је приметио да се Америка одавно оделила од оног светлог модела, који и данас приписују себи. То уопште није царство праведности и правосуђа, већ финансијска олигархија.

„Америчка демократија је вештачка творевина, независно од тога колико новца у њу пумпају олигарси који контролишу земљу и националне медије“, изјавио је 39. председник у интервјуу истим тим медијима.

Он је сигуран да су олигарси разрушили политички систем земље и сада само они одлучују ко ће заузимати важне функције — па и место председника. Сада свако приватно лице без икаквог ограничења може да донира у предизборној кампањи, док се кандидатима не забрањује да плаћају антирекламу својих конкурената. На овом тржишту човек може купити великим новцем расположење сваког политичара. Ти који владају данас су са свиме задовољни. Изјава Картера није чак никог изненадила. Ту нема ничег новог. О корупцији, која у САД достиже некад застрашујуће размере, говоре многи политичари. Истина, истраживања непрофитних организација која се хране из наводно невладиних фондова и Федералног резервног система показују да су амерички чиновници кристално чисти. Никога не брине што се места у сенату продају, док Пентагон не може да објасни нестанак 8 и по билиoна долара.

Зато САД уводе своју демократију читавом осталом свету. Десет милиона долара дневно иде за „борбу“ са исламистима (од чега, гле чуда, исламисти само јачају), 5 милијарди на пуч у Украјини итд. Тачније, „америчка демократија“ је постала симбол под чијим именом се руше владе по читавом свету неугодне за Вашингтон. То више никог не изненађује.