Медведев: Конфликте потребно решавати мирним путем

09-08-2015 11:32:19 | | / vostok.rs |


Русија помаже да се успостави миран и безбедан живот у Абхазији и Јужној Осетији, а последњи догађаји доказују да је конфликте потребно решавати мирним путем, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев.

Грузија је на данашњи дан 2008. године гранатирала из система „Град“ Јужну Осетију. Русија, штитећи Осетинце од којих су многи узели руско држављанство, увела је војску у републику и након пет дана борбених акција истиснула грузијске снаге из региона.

У исто време, Абхазија, која од 1993. године такође не признаје власт Грузије, протерала је грузијску војску из горњег дела Кодорске клисуре. Руска Федерација је 26. августа 2008. године признала суверенитет ове две аутономије.

„Наша земља је увек тежила миру на Кавказу. Данас помажемо да се изгради миран и безбедан живот у Абхазији и Јужној Осетији. Последњи догађаји су нас још једном убедили да је мирно решење унутрашњег конфликта једини начин очувања народа и држава“, написао је Медведев на свом фејсбук профилу.

Премијер је подсетио да је за неколико сати у Цхинвалију, престоници Јужне Осетије, било убијено и рањено на хиљаде људи.

„Погинули су руски мировњаци који су у складу са мандатом УН позвани да обезбеђују мир. Њихово убиство је представљало најгрубље кршење међународног права, најтежи злочин. Русија је одговорила оштро, али адекватно, у кладу са нормама и принципима националног и међународног права. Главни циљ Русије био је да се спрече смрт људи и хуманитарна катастрофа“, навео је он.