Стратфор: У августу ће из више разлога у Донбасу избити нови рат

07-08-2015 10:08:02 | | / vostok.rs |


Кијевске снаге могу започети офанзиву на Донбас - саопштио је заменик команданта армије Доњецке Републике Едуард Басурин.

„Министарство одбране ДНР не искључује могућност украјинске офанзиве. Ми смо и за такав сценарио спремни. Пружићемо потребни отпор“ - нагласио је Басурин.

Индикативно је да је и позната америчка приватна аналитичко-обавештајна компанија Stratfor такође објавила: у августу ће у Донбасу избити нови рат.

Америчкки аналитичари-обавештајци процењују да ће до обнављања ратних дејстава довести: одсуство прогреса у преговорима у Минску, непопустљивост Запада, а и клима јер је лети лакше ратовати него у зиму или пролеће.

Stratfor овоме додаје: на линијама фронта се и даље пуца, нових жртава је све више, па наредних недеља може доћи до новог рата. Поготово што се политички погледи Кијева и његових западних савезника и устаника и Москве - веома разликују и разилазе.

„Упркос преговорима, нема приближавања ставова око две кључне ствари: статуса области на истоку Украјине и улоге Русије у региону на ширем плану. Украјина жели - тврди Stratfor- да устаници прво положе оружје, а да тек потом у њен Устав буду унете измене, противници Кијева (из Донбаса), напротив, имају намеру да утичу на то који ниво аутономије ће добити. С друге стране, Москва сматра да у границама бившег СССР треба да обезбеђује поштовање својих интереса, а Запад управо на то не пристаје. То и јесте основни разлог конфликта“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут