Што пре Меркелова оде, то боље за Европу

06-08-2015 02:23:45 | | / vostok.rs |


Европи ће користити смена канцелара Немачке, изјавио је за „Раша тудеј“ британски новинар Нил Кларк.

Ангела Меркел ове године обележава јубилеј — десет година на месту канцелара Немачке, а пошто у тој земљи нема временског ограничења за ову дужност, 61-годишња Меркелова се може кандидовати и 2021. године, пише новинар.

Према мишљењу Кларка, упркос томе што је Немачка постала прилично јака и што се не савија пред САД или неком другом земљом, спољња политика Меркелове остаје у потпуности атлантистичка, чак и након скандала са шпијунирањем.

„Као и сва добра декоративна псетанца ујка Сема, она подржава санкције према Русији, иако оне јасно штете немачкој економији“, сматра коментатор.

Према његовим речима, уместо да се сачува модел мешовите економије уз коју је Европа напредовала у послератним годинама, Меркелова је урадила супротно — она је радила све да буде уништено све добро што је допринело да континент постане „тако добро место за живот“.

„Влади Немачке то није одговарало у септембру 2013. години и Европа је платила за то“, навео је Кларк.

Према његовим речима, сада се антинемачко расположење у Европи налази, вероватно, на највећем нивоу од 1940. године.

„За то је крива управо Меркелова. Она се удаљила не само од немачког народа, већ и од других земаља“, пише новинар.

Кларк наглашава да лидери Западне Европе који дуго времена буду на власти, као по правилу, имају велики број значајних достигнућа. Достигнућа госпође Меркел су робовање САД, покорно увођење антируских санкција које су супротна економским интересима ЕУ, разрушена европска солидарност и режим строге економије који лишава шансе милионе простих људи за пристојан живот.

„Што пре кажемо Ангели Меркел: ’Довиђења‘, тим боље“, сматра Кларк.