ЛАВРОВ: Истрага о паду малезијског Боинга од Русије крије податке које даје другим земљама

06-08-2015 10:21:37 | | / vostok.rs |


Русија рачуна на то да ће се истрага о рушењу малезијског Боинга у Донбасу одвијати у складу са резолуцијом СБ УН, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Она треба да буде завршена у пуном складу са захтевима резолуције СБ УН 2166“ - рекао је он новинарима у Куала Лумпуру.

„Надам се да ће то омогућити да се припреми извештај који ће бити свеобухватан, који ће омогућити свима нама да сазнамо истину и казнимо кривце“ - нагласио је руски министар.

По Лавровљевим речима, Русија има много питања везаних за истрагу. Између осталог, он је подсетио да је Малезија укључена у истрагу тек неколико месеци после несреће, а да ИКАО (Међународна агенција цивилног ваздухопловства), која у складу с одлуком СБ УН треба да буде главна у тој истрази, у њој има тек другоразредну улогу.

Русија не добија техничке податке из истраге о несрећи малезијског авиона у Донбасу у пуном обиму, иако се они достављају другим земљама које учествују у утврђивању узрока несреће, истакао је Лавров.

„Руски учесници не добијају све податке које добијају неки други учесници те групе“ - рекао је он.

Руски министар је такође прокоментарисао тврдње да је Боинг наводно оборен ракетом руске производње.

По његовим речима, довољно је извршити анализу елемената ракете која је погодила авион.

„Веома је лако скупити те елементе и извршити анализу, како би се утврдило где је произведена та конкретна ракета и која армија је поседује“ - појаснио је Лавров.

Међутим, он је истакао да то није било учињено и да се учесници истраге нису обраћали руском концерну „Алмаз-Антеј“ који производи зенитно-ракетни систем „Бук“, из којег је, према тврдњама Кијева и низа западних земаља, оборен малезијски авиона.

СБ УН недавно није прихватио резолуцију о оснивању трибунала за кривично гоњење виновника авионске несреће Боинга.

За документ, који је предложила Малезија као коаутор са више других земаља, гласало је 11 од 15 земаља-чланица СБ, што је довољно за усвајање резолуције.

Међутим, Русија је искористила право вета и блокирала је њено усвајање, док су три земље - Ангола, Венецуела и Кина - биле уздржане приликом гласања. Портпарол председника Русије Дмитриј Песков нагласио је да Кремљ поштује такву одлуку НР Кине.

Како је после гласања у СБ изјавио представник РФ у УН Виталиј Чуркин, нацрт резолуције „не темељи се на било каквом правном основу или преседану“.

„Ми смо више пута указивали на све то колегама, позивали их да размисле о алтернативама“ - казао је руски дипломата. По његовим речима, аутори нацрта резолуције „одбили су да делују у духу сарадње“.

„По нашем мишљењу, то указује да су политичко-пропагандни циљеви за њих били важнији од практичних“ - истакао је он.

Директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков сматра да је „тајност“ истраге потребна ради извртања чињеница, како би се на крају за све оптужила Русија.

„Каква тајност, ако је авион пао, постоје тела погинулих, а тип авиона је познат? Зашто истрагу чине тајном? Само ради прављења лажних сведочења и лажних материјалних доказа, ради фалсификовања. Тај посао, наравно, захтева време и затворени режим истраге. Због тога је потребна тајност.

Рад такозване Комисије за истрагу се очигледно приближава крају, већ се виде обриси и садржај тог фалсификовања. Сада је потребно то разгласити на сва звона, да цео свет чује ту веома озбиљну оптужбу на рачун Русије“.

По мишљењу Решетњикова, САД су намеравале да стварањем међународног трибунала добију судски оквир и мађународну подршку за оптуживање Русије.

„Зашто се ствара трибунал без објављених резултата истраге? Зато што они већ имају своје резултате, већ су их монтирали. Сада је потребан судски оквир, он се мора унапред створити, учврстити, потребно је добити међународну подршку. А затим сав тај талог који су прикупили и склепали од наводних доказа изнети пред тај трибунал“ - наглашава Решетњиков.

Запад иде на све или ништа у својој агресивној политици, сматра руски аналитичар. САД желе да униште Русију, и неће одустати од свог циља док не доживе пораз, закључио је Решетњиков.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут