Русија ће одговорити истом мером у случају „замрзавања“ њене имовине

01-08-2015 11:18:59 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије послало је Стејт департменту ноту са захтевом да се не замрзава руска имовина по предмету „ЈУКОС“, пише лист „Комерсант“, позивајући се на писмо Стејт департмента у ком се критикује позиција руског ресора.

Амерички Стејт департмент послао је у јулу писмо тројици бивших акционера ЈУКОС-а — компанијама „Хали ентерпрајзес“, „Јукос универзал“ и „Ветеран петролеум“. Америчка дипломатска служба саопштила је став МИП Русије поводом решења Хашке арбитраже.

У писму се наводи да у Москви одлуку по предмету „Јукос“ сматрају „неправедном“ и „политички ангажованом“ и да су ставили на знање да су спремни да предузму реципрочне мере у случају „замрзавања“ руских актива на територији САД.

„Сваки покушај примене заштитних и извршних мера према руској имовини која се налази на америчкој територији Русија ће сматрати као основу за доношење адекватних и реципрочних мера према САД и њеним грађанима и правним лицима“, навели су у руском министарству.

У МСП су додали да ће, у случају да државни органи САД подрже одлуку хашког суда, „билатералним руско-америчким односима бити нанет још један тежак ударац“.

Премијер Русије Дмитриј Медведев раније је потврдио да се ради на изради закона по ком ће инострана имовина на територији Русије бити замрзнута.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут