Хитлеров брод у служби америчких оружаних снага

31-07-2015 12:06:12 | | / vostok.rs |


„Орао“ су 1936. године изградили нацисти и био је коришћен од стране Хитлера у морнарици у Другом светском рату као брод за обуку за целе флоте. Данас је овај „имигрант“ у служби америчких оружаних снага, а на њему су обитавали председници Кенеди, Никон и Труман, те је опловио свет испуњавајући дипломатске мисије Сједињених Америчких Држава.

Величанствена брод има три дугачка јарбола. Изграђен је 1936. године у чувеном бродоградилишту у Хамбургу, компаније која је изградила легендарни бојни брод Бизмаркове немачке морнарице.

Док на броду сада стоји обележје обалске страже САД, током Другог светског рата имао је свастику у канџама орла, која се налазила у прочељу брода.

Брод за обуку се тада звао „Хорст Весел“, а у част аутора химне нацистичке партије и покренут је у присуству Адолфа Хитлера.

У априлу 1945. године, када се рат завршио, британске снаге су опколиле „Хорст Весел“ у заливу Данзиг.

Његова судбина је разјашњена 1946. у преговорима између савезника, када су подељени остаци немачке флоте. У јуну исте године брод је почео своје путовање у Бремерхавену у Њујорку са новим именом: „Орао“.

„Можда изгледа старо, али лекције које можете научити на овом броду о мору, ветру, струјама и о себи самом и својим вршњацима, не можете научити нигде другде“, рекао је капетан Ернст Камингс, бивши команданти брода, наводи Би-Би-Си.