Председник Путин: Остали смо верни избору кнеза Владимира

29-07-2015 09:05:10 | | / vostok.rs |


У Кремљу је одржан свечани пријем у име председника Русије поводом хиљадугодишњице престављења светог равноапостолног кнеза Владимира. Пријему су присуствовали представници Руске Православне Цркве, државни и друштвени прегаоци, преноси сајт председника.

Говорећи на пријему Владимир Путин је, између осталог, рекао:

Значај овог догађаја – то што је народ стекао веру и духовни ослонац – тешко је оценити онолико колико завређује. Очигледно, Крштење је представљало кључну прекретницу све руске историје, државности и наше културе. Наша заједничка дужност је да поштујемо ову судбоносну етапу у развоју Русије. И данас су се овде окупили представници органа власти, грађанских удружења, јерарси Руске Православне Цркве и Помесних Православних Цркава и представници свих традиционалних религија Русије, која се као велика држава градила на вишенационалној и многоконфесионалној основи.

У црквену традицију, у сећање народа Крштење Русије је заувек ушло с повезано с именом и делима светог равноапостолног кнеза Владимира. Хиљадугодишњица његовог престављења нам је омогућила да постанемо свесни величине његове личности као истакнутог градитеља Русије, свег значаја његове одлуке за будуће генерације и да постанемо свесни нераскидивости наше многовековне историје и неразориве везе са заветима предака.

Кнезу Владимиру је било суђено да постане велики владар. Његов избор је био прозорљив и у највећој мери одговоран и представљао је извор настанка Русије као јединствене земље-цивилизације.

Примање хришћанства се заснивало на дубокој љубави кнеза Владимира према рођеној отаџбини, на његовим озбиљним духовним размишљањима, на трагању за јединственим начелом које може да учини народ сложним и да уједини разједињене земље.

Достојно је дивљења то колико је добра учинио Руској земљи крстивши је, - каже Повест о древним временима. Прекинувши међусобице и победивши спољне противнике кнез Владимир је поставио темељ настанака јединствене руске нације, практично је прокрчио пут за изградњу снажне и централизоване руске државе.

Русија је ојачала, постала је моћна и угледна у очима ближих и даљих суседа и равноправно је разговарала с народима и Запада и Истока.

У кнежевој одлуци огледала се и тежња нашег народа ка високим идеалима добра, истине и правде, братској слози и солидарности с целим светом. Фјодор Михајлович Достојевски је ово назвао свечовечношћу.

Велики кнез Владимир је уредио рођену земљу, њен културни и привредни развој, био је мудар и далековид владар Русије. Такав је остао за нас после примања светог крштења у древном Херсонесу – Корсуњу. Ови духовни извори и данас хране братске словенске народе Русије, Украјине и Белорусије.

Остали смо верни избору кнеза Владимира. За нас су драгоцени мир и слога у нашој вишенационалној земљи, заједно стремимо ка њеном добру и процвату, с поштовањем се односимо према обичајима свих њених народа, према свим традиционалним религијама Русије.

Још једном честитам данашњи празник Његовој Светости патријарху, поглавару Цркве, и свима онима који исповедају православље. Посебно желим да се захвалим представницима других традиционални религија у Русији због тога што су данас заједно с нама. Ништа нас не дели, већ нас спаја много тога: јединство моралних вредности и заједничка отаџбина коју сви волимо, - такође је рекао председник.