Готов пројекат за први крак „Турског тока“

29-07-2015 08:38:29 | | / vostok.rs |


Русија је послала пројекат Турској међувладин споразум о првом краку „Турског тока“, док ће остали кракови бити предвиђени посебним документом, саопштио је извор у Министарству енергетике Русије.

„Послали смо (пројекат међудржавног споразума) о првом краку… Руска страна је припремила своје предлоге о првом краку ’Турског тока‘ и послала га турској страни“, рекао је извор.

Пројекат „Турски ток“ предвиђа изградњу гасовода јачине 63 милијарди кубних метара годишње из Русије у правцу Турске преко Црног мора. Гасовод се састојао из четири крака и и води до турско-грчке границе 47 милијарди кубних метара гаса.

Према речима извора, у почетку је било планирано да се припреми и потпише комплетан међувладин споразум о изградњи „Турског тока“, који би укључивао сва четири крака. Међутим, након последњих разговора Русије и Турске у Бакуу у јуну донета је одлука да се ради у фазама.

„Спремни смо да радимо по фазама… Руска страна је дала свој предлог за споразум о једном краку, првом који смо припремили. За други и трећи крак биће посебан међувладин споразуми“, рекао је саговорник агенције. Он је подсетио да је први крак „Турског тока“ предвиђен искључиво за турске потребе.