Путин: САД стоје иза многих европских проблема

28-07-2015 08:53:36 | | / vostok.rs |


Председник Владимир Путин изјавио је да иза многих проблема са којима се Европа данас суочава не стоје само европске земље, већ и САД. Као пример је навео проблем миграције.

„У свету и у западним земљама се виде тектонски потреси у јавном мнењу у страну заштите националних интереса. Погледајте, Европа се сада суочава са конкретним проблемом — масовним приливом миграната. Зар је Европа донела одлуке које су довеле до такве ситуације? Треба бити поштен. Ове одлуке су дошле са оне стране океана, а са проблемом се суочава Европа. То је само један пример. Таквих је много“, рекао је Путин у интервјуу за швајцарску телевизију РТС.

Председник је изразио наду да ће европски лидери водити самосталнију политику.

„Надам се, желео бих да видим да Европа показује више независности и суверенитета“, рекао је председник.

Он је додао да је „мало чудно да се, ако хоћемо да разговарамо са нашим европским партнерима, морамо обраћати Вашингтону“.

Поводом скандала који разбија ФИФА, Путин је оптужио Вашингтон да ради у сопственом интересу.

„Сједињене Државе, колико сам схватио, кандидат су за домаћина Светског првенства 2022. године. Њихов најближи савезник у Европи, Велика Британија, кандидат је за 2018. годину. Питам се да ли је та борба против корупције наставак борбе за кандидатуру 2018. и 2022. године“, рекао је Путин.

Он је рекао да не верује ни реч о личној умешаности одлазећег председника Светске фудбалске федерације (ФИФА) Сепа Блатера у корупцију.

„Сви знамо каква се ситуација тренутно развија око господина Блатера. Не желим да идем у детаље, али не верујем ни реч о његовој личној умешаности у корупцију“, истакао је Путин.

„Мислим да људи као што је господин Блатер, или шефови великих међународних спортских федерација или Олимпијских игара, заслужују посебно признање. Ако ико заслужује Нобелову награду, то су ти људи“, сматра Путин.