ЛАУРЕТАИ БРИТАНСКОГ “БУКЕРА “ ОД 2014. И ПИСЦИ ИЗ САД

16-09-2013 07:55:40 | | / mojenovosti.com |

Међу шест финалиста “Букера “ за 2013., најмлађа 28.годишња Новозеланђанка Елеонора Катон, а најстарији Британац Џим Крејс ( 67)


Како пише Санди тајмс ( Сунday Тинес), од 2014. године лауреати престижне британске награде “Букер “ могу бити не само грађани Велике Британије, Ирске, Канаде и других држава британског Комонвелта,него и житељи САД.

Чланови Букерског савета сматрају да и амерички писци морају имати могућност да учествују у конкуренцији за главну награду, како би се на тај начин потврдио светски значај “Букера “.
Организатори овог угледног британског књижевног признања које се додељује за роман године сматрају да је искључивање са списка претедента аутора из САД својеврсна анахроност.

Међутим, тако не мисле сви британски писци и јавни радници.

Тако на пример, књижевник и телевизијски водитељ Мелвин Брег је изјавио како је “разочаран овом одлуком Букеровског савета.

”Сада је награда Букер изгубила своју индивидуалност “ наводи Санди тајмс Брегове речи. Он је такође упоредио предстојеће измене у пропозицијама Букерове награде као да је неку британску компанију прогутао међунардни конгломерат.
Али, то је тек за наредну, 2014.г.

А за ову је на сајту награде већ објављена листа финалиста Букера ( Ман Боокер Призе ) на којој су шест дела аутора са Новог Зеланда, Зимбабвеа,Енглеске, Канаде и Ирске, саопштено је на сајту награде.

Финалисти су постали : Ноувајолет Булавајо из Замбије за роман „Потребна су нам нова имена „(НоВиолет Булаwаyо:Wе Неед Неw Намес),Новозеланђанка Елеонора Катон: „Светила“ (Елеонор Цатон: Тхе Луминариес),Британац Џим Крејс:“Летина „(Јим Цраце:Харвстер ),Џумпа Лахири, рођен у Великој Бротнаији у породици досељеној из Индије:“У низини „(Јумпа Лахири: Тхе Лоwлнанд ),канадско-америчка списатељица Рут Озаки :“Бајка о постању ( Рутх Озеки: А Тале фор тхе Тиме Беинг ) и Ирац Колм
Тојбин:“Мерини завети „(Цлем Тоибен : Тхе Тестамент оф Марy ).

Као што је приметиоо председник жирија, Роберт Макфарлејн, писац и научник са Кембриџа, ужи избор би могао моментано изазвати чуђење због свог“ глобалног обухвата „.Осим географије и времена (од библијског Блиског Истока до савременог Зимбабвеа, кроз Енглеску XВИИИ века, Нови Зеланд XИX века, Индију 1960.-их година и савремени Токио ), варирају и обими романа: од „Светила“ са 832 стране до „Мериног завета „ са 104.

Најстарији финалсита је 67.годишњи Џим Крејс, а најмлађа претеденткиња на нагарду „Букер „ је 28. годишња Новозеланђанка Елеонора Катон која је досад успела написати чак две књиге.

Британац Крејс и Ирац Тојбин и траније су номиновани за „Букера“, а књиге Тојбина чак су два пута улазили у ужи избор.Булавајо је била финалисткиња престижне награде англојезичких писаца за дебитансткси роман.

Финалисте је одбарао петочлани жири међу 151 претендента номинованих за ову годину, а име победника биће саопшено 15. октобра.

Подсећамо да је награрда „Букер „ установљена 1968.г. и од тада се додељује сваке године за најбоље прозно дело које су на енглеском језику написали држављани Енглеске, Ирске или неке земље чланице британског Комонвелта. Победник добија наргаду у износу од 50 хиљада фунти, а осим тога сви финалистима, укључујући и победнику, попуњава се чек на 2,5 хиљаде фунти, а уручује им се и специјално издање књиге.

Први пут је награда „Букер „ додељена 1969.Четири њена добитника-Виљем Голдинг,Надим Гордимер, Видиалхар Најпол и Џон Кутзе, касније су постали лауретаи Нобелове награде за књижевност.

Жири који се именује сваке године традиционално у свој састав укључује водеће књижевне историчаре и теоретичаре,представнике науке и познате друштевене личности.

За 2012. годину награду „Букер „ по други пут је добила британска списатељица Хилари Мантел која је ово високо књижевно признање добила и 2009.Тада је ова шездесетогодишња ауторка постала прва жена и први витез књижевности којему је ова награда два пута додељена.