Налазите се на страници > Почетна > Економија > Малдиви на продају

Малдиви на продају

27-07-2015 10:14:18 | | / vostok.rs |


Парламент Малдива први пут је изгласао закон којим се одобрава предаја земље у власништво страних грађана, преноси Ројтерс. Малдиви се налазе у стратешки важном региону Индијског океана, што на крају може довести до куповине земље од стране кинеских инвеститора, забринути су локална опозиција и Индијци.

Влада очекује да реформе привуку инвеститоре у специјалне зоне Малдива, што ће омогућити републици да диверсификује економију и развија се не само на рачун туризма. Нови закон, који председник тек треба да ратификује, омогућиће странцима да купе земљу у вредности од више од једног милиона долара.

Инвеститори би могли добити само 10 одсто од укупне површине малдивске територије, која износи нешто мање од 300 квадратних километара, наводи малдивски лист „Раџив“. Ипак, чак и тако мали део земље изазвао је велику дискусију међу малдивским и страним политичарима.

Опозиција се плаши да ће кинески инвеститори купити малдивску земљу и створити од ње део међународне инфраструктурне мреже „Пут свиле“. Овај закон припрема ширење делатности Кинеза у Индијском океану, сматрају они.

Појава кинеских инвеститора у рејону Малдива може заоштрити односе између Кине и Индије, јер Њу Делхи сматра овај регион својом зоном утицаја.