Руски гас неће ићи преко Украјине под неповољним условима

26-07-2015 03:24:42 | | / vostok.rs |


Русија неће продужавати уговор са Украјином о транзиту гаса у Европу након 2019. године под неповољним условима, изјавио је премијер Русије Дмитриј Медведев.

„Како пракса показује, прогнозирање перспектива украјинског транзита — потпуно је незахвално. Ипак, очигледно је да нећемо продужавати транзитни споразум са Украјином под неповољним условима“, рекао је Медведев у интервјуу за словеначки лист „Дело“.

Транзитна стопа преко територије Украјине у овом тренутку износи 2,7 долара за хиљаду кубних метара на 100 километара. Украјинска страна је саопштила да жели да подигне тарифу на 5 долара. Након тога, украјинске власти су више пута саопштавале да ће споразум између Украјине и Русије о транзиту гаса у Европу бити продужен након 2009. године, јер нема алтернативе украјинској траси.

„Он (уговор о транзиту руског гаса) се завршава крајем 2019. године, тачније у 10 часова ујутру 1. јануара 2020. године. Ако рок важења не буде продужен, нећемо имати правну основу за даље испоруке гаса преко Украјине“, рекао је Медведев.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут