Медведев: Од Украјинаца зависи да ли ће ту земљу задесити тужна судбина Југославије

25-07-2015 10:25:11 | | / vostok.rs |


Украјинску кризу могу да реше само Украјинци и од њих зависи да ли ће ту земљу задесити тужна судбина Југославије, изјавио је данас руски премијер Дмитриј Медведев.

Он је оценио да је украјинска криза исконструисана, а да су за то одговорни бивши и садашњи лидери Украјине — бивши зато што нису успоставили ред и поредак, а други зато што су дозволили избијање грађанског рата.

Осим тога, додаје Медведев, украјинску кризу могу да реше само Украјинци у Украјини, ни Русија, ни Европска унија, ни САД.

Опстанак Украјине, како је истакао, зависи од мудрости, стрпљења, такта и спремности да се постигне компромис у преговорима између свих доносилаца одлука у Украјини — како власти у Кијеву, тако и политичких снага на југоистоку земље.

„Само тада ће у Украјину доћи мир. Вероватно је то и најважније, јер ако не буде тако, бићемо сведоци једног врло жалосног процеса. Он је већ сада жалостан, али би могао да поприми веома драматичне размере“, упозорава Медведев.

У том контексту он је поменуо бившу Југославију наводећи да већина младих Руса данас тешко да зна да је на мапи Европе некад постојала таква земља.

„Био је то тежак, болан и, нажалост, нимало мирољубив процес“, рекао је Медведев у интервјуу словеначкој радио-телевизији уочи посете Љубљани.

Он је додао да је поштовање међународних обавеза и општеприхваћених међународних правила императив, али да тај приступ мора да важи за све земље и све ситуације.

„Помињем Југославију само зато што се надам да једног дана нећемо морати да се сетимо да је некад постојала држава по имену Украјина, као што је данас случај са Југославијом“, навео је Медведев између осталог у интервјуу објављеном на сајту руске Владе.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут