Налазите се на страници > Почетна > Блог > Обама разочарао Африку

Обама разочарао Африку

25-07-2015 09:23:57 | | / vostok.rs |


Амерички председник Барак Обама почиње афричку турнеју посетом Кенији, а амерички портал „Политико“ пише да иза топле добродошлице на коју ће сигурно наићи, у Африци тиња и разочарење што је први председник афричког порекла у историји САД изгледа учинио мање за тај континент него његови претходници.

Многи Африканци и поједини Американци сматрају да је оно што је Обама урадио за Африку у последњих шест и по година у најмању руку скромно и мање од онога што је урадио његов претходник Џорџ Буш.

„Влада мишљење да он до сада није испунио очекивања“, каже Витни Шнајдман који је радио у невладиним организацијама и корпорацијама у Африци и био копредседавајући експертске групе за Африку током Обамине председничке кампање 2008. године.

Он признаје да се људи у Африци генерално питају где су САД. Због економских и безбедносних интереса, други региони у свету су током Обаминог мандата имали предност.

„Његове спољнополитичке иницијативе су биле усредсређене на Азију, Блиски исток и у последње време на Европу. Препустио је спасавање Малија Французима. Био је фокусиран на Украјину и Иран чак и у тренутку када се Јужни Судан, земља рођена док је он био на власти и уз подршку његове администрације, све више распадала, а Бурунди западао у хаос који нико није у стању да објасни“, пише портал.

Обама би изгубио у поређењу са Бушом чак и да није било повећаних очекивања због његовог порекла, оцењује „Политико“, наводећи да су инвестиције Бушове администрације у борби против сиде и маларије у Африци довеле до велике промене и спасиле милионе живота.

Досије Барака Обаме у Африци је мешавина јавно-приватних партнерства и разговора који су прошле године кулминирали самитом афричких лидера у Вашингтону.

Иако није учинио ништа посебно или јединствено кад је реч о хуманитарној помоћи Африци, и нема препознатљив програм за тај континент, Обама, према речима његових сарадника, може да се похвали низом мањих постигнућа, који у збиру чине више од онога што је урадио Буш.

Сузан Рајс, која је била подсекретар за афричка питања у Стејт департменту током администрације Била Клинтона, и која је сада Обамина саветница за националну безбедност, каже да „Обамини резултати у Африци неће само остати на истом нивоу, већ ће и надмашити резултате његових претходника“.

Ипак, међу афричким лидерима и грађанима се осећа разочарање, наводи портал.

„Африканци су генерално потпуно нереални када је реч о томе шта значи имати за председника САД човека афричког порекла“, каже Џон Кемпбел, бивши амерички амбасадор у Нигерији, који је сада сарадник у Савету за спољне односе.

Неки од Обаминих сарадника и присталица признају и да је као први председник афричког порекла морао да пази да не изгледа као да се превише бави Африком.

У међувремену, у Најробију су на снази снажне мере безедности како би амерички председник био добро заштићен током посете Кенији, која је често мета екстремиста Ел Шабаба из суседне Сомалије, преноси АП.

Обама, чији је отац из Кеније, имаће током посете прилику и да се сусретне са родбином, рекао је амерички амбасадор у Кенији Роберт Годец.