Бепе Грило за национализацију банака и напуштање евра

25-07-2015 10:18:49 | | / vostok.rs |


Популистички вођа покрета Пет Звезда пореди грчке финансијске преговоре са „експлицитним нацизмом“ и каже да Италија мора да користи свој дуг од 2 билиона евра као полугу против Немачке, пише „Гардијан“.

Популистички вођа друге највеће политичке партије Италије позвао је на национализацију италијанских банака и излазак из еврозоне, и рекао да земља треба да се припреми да искористи свој „огроман дуг“ као оружје против Немачке.

Бивши комичар који је постао политичар Бепе Грило, који је трансформисао италијанску политику када је 2009. године основан његов покрет „Пет звезда“, дуго је бомбастично критиковао евро.

Али његов став је знатно побољшан у четвртак, када је на свом блогу упоредио грчке финансијске преговоре са „експлицитним нацизмом“.

Грило је конструисао, како он каже, „план б“ за Италију, који, вођен лекцијама из Грчке, треба да буде спреман „када дођу дужници“.

Тим планом он шаље апел Италији да усвоји јасан антиевро став и да разбије своје уверење да ће остале „периферне“ земље доћи у помоћ, уколико би била приморана да прихвати тешке мере штедње.

Грило је рекао да Италија мора да искористи свој огроман дуг од 2 билиона евра (1,4 милијарде фунти) као контратег против Немачке, што значи да би потенцијална глобална италијанска штета по правилу спречила Немачку да се „уплиће“ у италијанско „легитимно право“ да конвертује свој дуг у другу валуту. Он је рекао да је Грчка била приморана, под претњом банкрота њених банака, и да је управо због тога потребно да Италија национализује банке и пребаци се на другу валуту.

„Ово је начин како да не изгубимо прву битку с којом ћемо се сусрести када дође време да се отргнемо од синдиката и Европске централне банке!“ написао је Грило.

Ако занемаримо Грилове карактеристичне описе и аналогије, аналитичар Отворене Европе Винченцо Скарпета сматра да у његовим аргументима има значаја.

„У том блогу има неких елемената истине“, рекао је Скарпета. „Лекција из Грчке је била да ако желите да будете у еврозони морате да се сложите са правилима штедње“.

Лако је превидети италијански отпор према евру, како је Матео Ренци велики заступник улоге Италије у еврозони. Међутим, Скарпета истиче да се, када се саберу присталице покрета „Пет звезда“ са присталицама десничарске „Северне лиге“, која је такође против евра, добије приближно 40 одсто грађана Италије који нису присталице ове валуте.

„Грчки договор и преговори су помогли (евроскептичним италијанским лидерима) да представе случај немогућности реформације евра изнутра, и управо је то разлог зашто они тврде да Италија треба да напусти заједничку валуту“, додао је Скарпета.

Грило се такође осврнуо и на Вашингтон и Трансатлантско трговинско и инвестиционо партнерство (ТТИП), тврдећи да ће претворити Европу у оруђе Сједињених Држава на исти начин на који је Европа постала оруђе Немачке. Блог би био посебно тежак за читање грчком премијеру Алексису Ципрасу.

„Било би тешко бранити интересе грчког народа лошије од Ципраса“, рекао је Грило.

Покрет „Пет звезда“ успео је да се пробије на општим изборима 2013. године и првенствено се сматра покретом за борбу против корупције. Грило је подржао домаће одрживе изворе енергије, кампању против скупог железничког пројекта који су критиковали и еколози, и дуго је тврдио да евро фаворизују велике институције, а не мали инвеститори. Био је критикован у неким круговима због популизма и недостатка конкретних политичких предлога. Грило, који не може да буде у парламенту због осуде за убиство из нехата, привукао је нежељену пажњу у септембру прошле године постављањем зацрњене слике министра италијанске Владе на свом блогу, дан након што је италијанску имиграциону политику упоредио са „поновним увозом“ туберкулозе.