На помолу успостављање диктатуре у Украјини

23-07-2015 09:59:29 | | / vostok.rs |


Лидер украјинске екстремистичке организације „Десни сектор“ Дмитриј Јарош најавио је почетак „нове етапе револуције“ у Украјини. Према његовим речима, ускоро ће бити организовани штабови за припрему референдума чији је циљ да се изрази неповерење према садашњој власти у земљи.

На митингу под слоганом „Доле власт издајника!“ на Мајдану, у центру Кијева, лидер „Десног сектора“ је пред неколико хиљада људи најавио почетак образовања оперативних штабова за спровођење референдума у свим областима Украјине, које је означио као својеврсне „револуционарне комитете“.

„Десни сектор“ на референдуму намерава да Украјинцима постави питања о неповерењу актуелној власти, блокирању територија које нису под контролом Кијева и легализацији добровољачких батаљона.

Истовремено, организација која је до сада носила назив Војно-политички покрет „Десни сектор“ убудуће ће се звати Национално-ослободилачки покрет „Десни сектор“.

Посланик украјинског парламента Владимир Ољејник сматра да је на помолу успостављање диктатуре у Украјини.

„Радикализује се власт, али не и друштво. Јарош инсистира на томе да Украјина искористи све ресурсе за вођење рата на југоистоку земље. Али према резултатима анкетирања, 60 одсто Украјинаца је против рата. Готово половина анкетираних се залаже за то да руски језик постане службени језик уколико то води помирењу и јединству нације. Тренутно је у украјинској политици патриотизам последње уточиште хуља. Осамдесет одсто чланова ’Десног сектора‘ чине криминалци, рецидивисти и пљачкаши“, упозорава Ољејник.

Саговорник Спутњика припаднике „Десног сектора“ означава као наоружане људе под маском патриота који су почели да демонстрирају моћ. Ипак, он не верује да ће украјински народ подржати радикале.

„Украјински тајкуни би могли да подрже ’Десни сектор‘, јер они не желе да Порошенко ојача своју позицију. Интересантно је да су јуче председник и кључни чланови украјинске Владе боравили у регионима, као да су се плашили да остану у престоници. Пре неколико дана чуо сам шаљиву временску прогнозу — ’током дана свашта може да се деси‘. То се односи и на политичку ситуацију у земљи. Зато што је ’Десни сектор‘ партија рата, баш као и председнички блок ’Солидарност‘. Само што Порошенко покушава да води мање-више флексибилну политику, док ’Десни сектор‘ отворено хушка на рат“, објашњава Ољејник и додаје да би 90 одсто грађана Украјине подржало захтев „Десног сектора“ за расписивање ванредних избора у Украјини.

Томе у прилог говоре и подаци најновије Спутњикове анкете, према којој 55,4 одсто грађана Украјине негативно оцењује рад украјинског председника Петра Порошенка и његове владе.

Иначе, пре две недеље у украјинском граду Мукачево сукобили су се интереси „Десног сектора“ и, како се претпоставља, корумпираног посланика. Они нису могли да се договоре о маршрути кријумчарења цигарета, и тихи град, удаљен од борбених дејстава на истоку Украјине, претворио се у бојно поље на ком је погинуло четворо, а рањено 14 људи.

Председник Украјине је борце „Десног сектора“ назвао терористима и наредио Министарству унутрашњих послова да их разоружа. Ипак, још није познато да ли је та наредба испуњена.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут