Налазите се на страници > Почетна > Економија > „Кршко“ ради до 2043.

„Кршко“ ради до 2043.

21-07-2015 08:10:22 | | / vostok.rs |


Словенија и Хрватска су договориле да продуже радни век заједничке нуклеарне електране „Кршко“ до 2043. године, не обазирући се на позиве еколошких организација да угасе то постројење.

„Одлучили смо да продужимо рад нуклеарне електране ’Кршко‘ због њене добре оперативне безбедности и економских и инвестиционих резултата“, изјавио је словеначки министар за инфраструктуру Петер Гашпершич након данашњег састанка са својим хрватским колегом Иваном Врдољаком у Кршком, пренела је агенција АФП.

Гашпершич и Врдољак су председавали састанком међувладине комисије која надзире рад нуклеарне електране, коју су Словенија и Хрватска заједнички изградиле 1983. године, док су биле део Југославије.

Нуклеарка „Кршко“, која се налази у Словенији, око 100 километара источно од Љубљане и 50 километара од Загреба, требало је да буде угашена 2023. године.

Пре седам година је дошло до цурења у реактору, али није било последица по животну средину. Еколошке организације, укључујући „Гринпис“, позивале су на гашење „Кршког“ због старости те електране и опасности од инцидената ако дође до јачег земљотреса.