КРУГОВИ НАЈБОЉИ И НА МУСЛИМАНСКОМ ФИЛМСКОМ ФЕСТИВАЛУ У КАЗАЊУ

13-09-2013 02:28:04 | | / mojenovosti.com |

На управо завршеном 9. по реду Муслслиманском филмском фестивалу, одржаном у Казању, главном граду Татарстана, Руска Федерација,међу 50 филмова приказанх у званичној конкуренцији , победио је србски филм „Кругови „ Срдана Голубовића, коме је припала главана статуета, а награду за најбољу мушку улогу поделили су главни актери овог филма Небојша Глоговац и Леон Лучев.

Како јављају руски медији , симпатија целог жирија према „Круговима „ била је једнодушна, па је пресдедник жирија, Карен Шахназар, радосно изјавио како није морао као да користи председничко право другог гласа. На њега, као и на жири и публику у целини, снажан утисак оставила је Голубовићева психолошка драма о неопходности преовладавања ратних сукоба.

Угледне „Известије „ (Известия) доноси опширан приказ „Кругова „ и након што је препричана цела радња филма , приказ се завршава овако :
„У финалу стремљење Голубовића ка идеалној форми достиже кулминацију психолошке истине: разговарају и мире се сви јинаци до једног, теку ретке, а драгоцене мушке сузе.Тежећи ка својој веродостојности драма се полако окамењује постајући на тај начин парадигма.Уосталом, на Казанском фестивалу,где се нешто нарочито не избегава моралисање, овакво решење се показало сасвим умесно.“


Други у незваничном рејтингу Муслиманског филмског фестивала у Казању је ирански филм“ Писма под кишом“ којему је припала статуета за најбољи сценарио (Али Асгари) и најбољу женску улогу (Масумех Хасемипур).Награду за најбољу режију добила је Египћанка Хале Лотфи за филм „Нови дан. Нова нада.“ Дебитантски филм Руса Максима Панфилова „Иван, син Амира“ у којему је Ољег Лукичев добио награду за камеру,могао би се наћи у федералном програму програму хармонизације међунационалних односа.

У конкуренцији документараца најбољи је немачки филм„Покољење Кундуз“о животу пет младих Афганистанаца у рату.

За Муслимански филмски фестивал у Казању било је пријављено укпно 450 филмова, а на репертоару се нашао тек сваки девети.

Комисија која је одабирала филмове није била оптерећена актуелним политичким проблемима који потресају муслимански свет, које су , како истичу руски медији , били остављени информативним телевизијкским каналима.

Уметничка дирекција Фестивала се и овог пута, као што је то чинила и увек досада,саветовала са ДУМ-ом, Духовном управом муслимана, што се одражава и на „миротворност „ такмичарског програма који је последица свесног избора , јер је Казањ потврђени симбол спокјоног муслиманства, толерантности,трпељивости, који не заговара ратове и конфликте, а што је доказо и недавно веома успешно организованом
Универзијадом.

Описујући постуниверзијадску атмосферу која је владала у време фестивалских дана у блештавој престоници Татарстана, извештач „Известија“ наводи да се она по белим лимузинама и ћилимима прекривеним стазама није разликовала од оне у Берлину или Торонту. Међутим, није баш све исто, глобалистички „ушушкано“. Непоновљив је и невиђен „колорит Казанског фестивала који чине не само високи гости са свом холивудском атрибуцијом, него пре свега уникални тип локалне биоскопске публике у којој се истичу доминатне по достојанству – забрађене татарске бабушке са торбом у руци.“