Путин — кључни играч на међународној сцени

18-07-2015 08:40:48 | | / vostok.rs |


Преговори са Ираном су показали да руски председник Владимир Путин игра кључну улогу на светској сцени упркос покушајима Запада да га изолује, констатује се у анализи „Њујорк тајмса“.

„За лидера који се често приказује на Западу као надмени тиранин из отпадничке државе председник Владимир В. Путин је провео протеклих неколико дана у центру међународне дипломатије, па је чак добио и изненађујуће признање од председника Обаме због тога што је допринео са се у уторак постигне историјски споразум о иранском нуклеарном програму“, пишу аналитичари „Њујорк тајмса“.

Руси су се укључили у преговоре како би одбранили свој главни интерес, а то је укидање ембарга који је наметнут Техерану 2010. године. Захваљујући подршци Пекинга, Москва је успела да погура компромисно решење о укидању ембарга на пет до осам година, примећују аналитичари америчког листа.

„Споразум показује Путинову способност да врши утицај на светској сцени без обзира на покушаје Запада да га искључи“, констатује се у тексту.

Упркос неслагању око украјинске кризе, пише лист, Обама и Путин разговарају о даљој сарадњи када је реч о ситуацији у Сирији. Након телефонског разговора Обаме и Путина у среду, Кремљ је нагласио „улогу руско-америчког дијалога у обезбеђивању сигурности и безбедности у свету“.