Након споразума са Ираном: Све је исто само њега нема

16-07-2015 11:12:24 | | / vostok.rs |


Потписивање споразума о иранском нуклеарном програму и тиме елиминација Ирана као могућег агресора неће утицати на планове САД и Јапана да поставе системе противракетне одбране и наставе са јачањем своје војне сарадње, рекао је у интервјуу за Спутњик директор Центра за војно-политичке студије Московског државног института Алескеј Подберезкин.

Споразум са Ираном изгледа да неће утицати на планове САД о стварању система противракетне одбране у Европи.

— Требало би овде разликовати реалне планове војне сарадње од пропагандне реторике. Задатак реторике је да створи виртуелну слику, као што је на пример лажна слика Ирана као главне претње. Ова представа је послужила као формално оправдање за размештање регионалних система ПРО, који заправо уопште нису усмерени против Ирана или Северне Кореје, већ против Русије и Кине. Исто ће се догодити и са такозваним Снагама самоодбране Јапана, које су се одавно трансформисале у врло ефикасну војску. Како би прикрили трансформацију, ове се војне формације још увек називају „Снаге самоодбране“. Али, Јапан данас има планове модернизације, а заједно са САД створиће јаки војни потенцијал који ће значајно превазилазити потенцијал кинеске војске.

Какво ће оправдање смислити Америка за даље спровођење своје политике?

— Могу да смисле било какву опасност. На пример, заштиту од терориста или од Исламске државе. Они могу да „пораде“ и на томе да ова опасност постане врло реална. Нико није коначно утврдио постоји ли опасност од напада хемијским оружјем у Ираку или Сирији. Више се чак и не ради о томе. Више и није потребно тражити неки конкретан разлог. Конфронтација са Русијом је већ довољно далеко отишла да, чак и ако се о томе и не говори, већ постоје претпоставке за стварање заштитног механизма од „растућих амбиција“ Русије. У том смислу би се „војни театар“ преселио у Јужно кинеско море или чак можда на Арктик, с обзиром на то да се тамо могу пресретати балистичке ракете.

Испада да сада САД увлачи Јапан у антируски и антикинески блок?

— Важно је нагласити да су у Јапану последњих година на власт дошли људи који су жељни реванша. Засад се врши одређена припрема јавног мњења, односно друштва, како би оно позитивно одреаговало. Сада се јављају две тенденције: јачање националистичких и реваншистичких осећања и јачање идеје у друштву да се настави сарадња САД и Јапана — а све у смислу антикинеске и антируске политике. Ове две тенденције ће се међусобно допуњавати и доводиће до синергетског ефекта. С обзиром на то да САД и Јапан заједно већ контролишу 99,2 одсто светских медија, они ће на глобалном нивоу представљати Кину и Русију као непријатеље.

Чиме ће одговорити Русија и Кина?

— САД представљају западну цивилизацију, али и Јапан по својим вредностима и мерилима, припада том клубу који жели да задржи за себе све користи од финансијско-економског, односно војно-политичког система. Можемо рећи да са друге стране руска, кинеска и индијска цивилизација представљају одређени антипод. Како би ове државе омогућиле право на приступ својим националним богатствима и очувале самоидентичност, оне се морају окупити око неког заједничког циља или идеје. У том смислу БРИКС и ШОС могу послужити као тачка за јачање консолидације снага.


КАТЕГОРИЈЕ