Путин указао Финској на некоректност забране уласка делегацији Русије

16-07-2015 09:27:50 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин сматра да је забрана уласка у Финску председнику Државне Думе Русије Сергеју Наришкину некоректна. Како је саопштила прес-служба Кремља, Путина је данас телефоном позвао председник Финске Саули Нинисте.

„Размотрена је ситуација настала у билатералним односима после забране уласка у Финску члановима званичне руске делегације на челу са председником Државне Думе Руске Федерације ради учешћа на годишњем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС“ - наводи се у саопштењу.

„Путин је истакао правну некоректност одлуке донете под притиском неких чланица Европске уније“ - нагласила је прес-служба Кремља.

Међутим, руски лидер се нада да спољни фактори неће утицати на добре односе Москве и Хелсинкија.

„Изражено је уверење да ће, упркос утицају спољних фактора, Русија и Финска успети да заједничким напорима сачувају добросуседске и пријатељске односе“ - открила је прес-служба Кремља садржај телефонског разговора Путина с председником Финске Нинистеом.

У Кремљу истичу да је током разговора „наглашен значај и актуелност договора постигнутих током посете Нинистеа Москви 16. јуна 2015. године“. Осим тога, размотрени су конкретни пројекти у оквиру руско-финске сарадње.

„Лидери су такође разменили мишљења о актуелним међународним питањима, укључујући Украјину и резултате бечких преговора о иранском нуклеарном програму“ - додала је прес-служба.

Финска је одбила није дозволила улазак у ту земљу руским парламентарцима који су под западним санкцијама, међу којима је председник Државне Думе Русије Сергеј Наришкин, ради учешћа на летњем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС. Као одговор, Руска делегације одлучила је да не путује у Хелсинки.

Руско Министарство иностраних послова назвало је одлуку Хелсинкија отворено непријатељским потезом.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут