„Десни сектор“ – Франкенштајн ЕУ и САД

15-07-2015 10:30:42 | | / vostok.rs |


Неће бити лако обуздати „Десни сектор“, али уколико украјински председник Петро Порошенко започне борбу против те групације успеће да одбије критику због присуства екстремиста у својој влади, сматра политиколог Денијел Макадамс.

Једанаестог јула у граду Мукачево на западу Украјине борци „Десног сектора“ отворили су ватру на локалне бизнисмене, а потом су се упустили у оружани сукоб с полицијом. Три човека су погинула, а више од десеторо је рањено. Председник Украјине Петро Порошенко наредио је да се примене жестоке мере против политичких снага које располажу наоружаним формацијама.

Годину дана после „Мајдана“, „Десни сектор“ стекао је лош глас, али не само због чарки с локалним властима. После пуцњаве 11. јула активисти те организације окупили су се испред здања председничке администрације у Кијеву. Захтевали су оставку шефа Министарства иностраних послова Украјине Арсена Авакова, као и низа чиновника. Убрзо потом објављено је да Словачка и Мађарска појачавају пограничну контролу.

Денијел Макадамс, извршни директор Института Рона Пола сагледава ситуацију у политичком контексту.

„Веома је тешко обуздати овакве групације. Они су обавили веома добар посао у време ’Мајдана‘, користећи онима који су провоцирали нереде и насиље“, изјавио је Макадамс за телевизију Раша тудеј.

„Сада пред собом имамо Франкенштајна ког су створиле САД и Европска унија. Не знају шта са њим да раде. Најзад су почели да схватају у шта су се уплели“, наводи стручњак.

Према његовим речима, даљи развој и продубљивање овог проблема могао би да буде од користи Порошенку, јер ће он у том случају „почети да се бори против ’Десног сектора‘ и на тај начин ће моћи да одбије критику због тога што у Парламенту и Влади Украјине такође има екстремиста“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут