Варуфакис: Споразум са Грчком као 1919. са Немачком

15-07-2015 10:13:14 | | / vostok.rs |


Бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис упоредио је споразум који је Атина била принуђена да потпише са зајмодавцима са Споразумом у Версају 1919. године који је, према распрострањеној интерпретацији, довео до краха немачке Вајмарске републике и био увод у Други светски рат.

„Ово нема везе са економијом, нити са постављањем Грчке на колосек опоравка", рекао је Варуфакис аустралијском телевизијском каналу АБЦ.

Споразум са зајмодавцима који је Атина потписала у понедељак назвао је „неодрживим". Он подразумева позајмицу Грчкој од око 86 милијарди евра у замену за драконске мере штедње. Атина је пристала да прода државну имовину у вредности од 50 милијарди евра. Новац ће ући у фонд под надзором кредитора, а половина средстава ће бити искоришћена за докапитализацију грчких банака, док ће се осталих 25 милијарди евра отићи за исплату грчког дуга.

„Ово је нови Версајски споразум који поново прогања Европу и премијер (Алексис Ципрас) то зна. Зна да је проклет ако га прихвати и да је проклет ако га не прихвати", поручио је бивши министар финансија.

Победнице у Првом светском рату су Версајским споразумом обавезале Немачку да плати ратну одштету која је у прво време процењена на 269 милијарди марака, а 1921. године на 132 милијарде марака. Нереално велика одштета протумачена је као намера да се Немачка казни, као што се садашњи споразум Грчке са зајмодавцима тумачи као кажњавање Атине.