Уставни суд РФ ставио Устав Русије изнад одлука Европског суда за људска права

14-07-2015 03:27:19 | | / vostok.rs |


Одлуке суда у Стразбуру треба да се спроводе узимајући у обзир примат Устава Руске Федерације, одлучио је Уставни суд РФ.

Доносећи ову одлуку, Уставни суд је пошао од претпоставке да потписивање међународног уговора од стране Русије не значи одрицање од државног суверенитета.

„Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода и правни ставови Европског суда за људска права засновани на њој не могу да доводе у питање примат Устава Руске Федерације“ - наводи се у одлуци коју је прочитао судија Сергеј Маврин.

Тиме је Уставу Русије призната већа правна снага од одлука Европског суда за људска права.

„Одлуке Европског суда за људска права спроводе се искључиво уз узимање у обзир примата Устава Руске Федерације“ - истакао је Маврин.

Он је појаснио да је Конвенција о људским правима део правног система Русије, али да „Русија може да не испуњава своје обавезе када је то једини начин да избегне кршење Устава РФ“.

„Питање примене националног законодавства треба да решавају националне власти“ - истакао је судија.

По мишљењу представника извршне и законодавне власти, Русија није дужна да се слепо повинује одлукама Европског суда за људска права, нарочито када су оне супротне Уставу.

Кремљ није коментарисао одлуку Уставног суда Русије о одлукама Европског суда за људска права, али је истакао да на њу нема жалбе.

„Нећу коментарисати одлуку Уставног суда. То је одлука на коју се не може уложити жалба“ - рекао је новинарима портпарол председника Русије Дмитриј Песков.