У БАЧКОМ ПЕТРОВЦУ ОДРЖАН 18. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ

09-09-2013 05:04:38 | | / mojenovosti.com |

У Бачком Петровцу, културном и образовном средишту војвођанских Словака , у коме су 66% становника Словаци (5.773), одржан је позоришни фестивал, 18. по реду, под називом “Петровачки позоришни дани” на коме су током четири дана (од 29. августа до 1. септембра) пзоришне трупе оз Мађарске, Словачке и Србије извеле 12 педстава на словачком, србском, мађарском и русинском језику.

Фестивал је отворило Словачко војвођанско позриште из Бачког Петровца које ове године слави десетогодишњицу професионалног деловања, представом „Жалба муза Теспису“ аутрорског тандема списатељице Анемарије Болдоске Грбић и редитеља и сликара Јана Чањија.

Ово позориште, чији је назив Словенске војводинске дивалдо( СВД), извело је драму „Дижи завесу“ Петера Квотера у режији Душана Бајина.

Овогодишњи Петровачки позоришни дани остаће упамћени по томе што су на њему изведене чак четири представе студената позоришних академија, две са новосадске и по једна из Братиславе и Бањске Бистрице (Словачка) .

Најпре је класа глуме Академије уметности из Новог Сада бачкопетровачкој публици педставила своје виђење драме Харолда Пинтера „Без поговора“ онако како им га је протумачила редитељка Соња Петровић, да би затим њихове колеге и колегинице са Глумачке академије из Братиславе сценски оживеле „Квартет“ Ђорђија Спира по упутствима редитеља Антона Коренчиа.

Студенти глуме са новосадске Академије уметмости извели су и представу „Луди од љубави „Сема Шепарда у режији Соње Ракић, док су њихове колеге из Бањске Бистрице наступиле са комедијом“Немој то написати „Кататрине Хитзингерове Мишикове у режији Ладислава Ладгомирјака.

Публика у Бачком Петровцу имала је прилику да на овом позоришном фестивалу види још једно дело Катарине Хитзингерове Мишикове: словачки театр „Дивалдо Вертиго“ из Будимпеште извео је њен комад „Заборавила сам „ у режији Андреас Дера.

Русински народни театар“Петар Ризнич Ђађа“, из Руског Крстура, општина Кула,који је такође пре десет година добио статус професионалнг позоришта Русина у Војводини,извело је у режији Влдимира Нађа, сталног редитеља овог тетара, популарну комедију „Пацијент доктора Фројда „ и код нас све популарнијег најизвођенијег савременог хрватског драмаског писца Мира Гаврана.

На Петровачким позоришним данима нашло се места и за монодраму:Јовица Јашин из Зрењанина одиграо је драму једног глумца „Франше д'Епере из Јужног булевара „ Александра Поповића.

У претпоследњем термину наступила Установа културе „Вук Караџић“ из Београда : тандем Татјана Кецман и Моника Ромић, као списатељице и као редитељке поставиле се своје „бити или не бити“ преформулисано у „А где су кокошке ?“

Петровачки позоришни фестивал је завршен гостовањем Новосадског мађарског позоришрта Ујвидеки сзинхаз са „Опером ултимом „,коју је по Бомаршеовим „ Севињским берберином“ и „Фигаровом женидбом“ сценски оживео Кокан Младеновић.

Као пратеће манифестације овог позоришног догађаја приређена је изложба младих сликара и одржано књижевно вече посвећено словачком писцу из овог места Јану Дорчи.