Фински Парламент против договора са Грчком

13-07-2015 09:02:16 | | / vostok.rs |


Парламент Финске је одлучио да не одобри нову позајмицу Грчкој, у тренутку док министри финансија еврозоне разматрају грчки предлог о изласку из кризе.

Опција да Грчка изађе из еврозоне превагнула је након што је евроскептична Партија Финаца, друга по величини у Парламенту, запретила да ће срушити Владу ако подржи план помоћи Грчкој, саопштили су фински медији.

Представници Парламента су одбили да коментаришу овај медијски извештај.

Фински министар финансија Александер Стуб поставио је поруку на Твитеру у којој каже да неће да се изјашњава о мандату који је добио од парламентарне групе Владе Финске која одлучује о току преговора са Грчком.

„Мандат није јавни и финска делегација неће о њему јавно да говори“, поручио је портпарол финских парламентараца.

Већање министара еврогрупе у Бриселу се одвија у атмосфери велики тензија и подела. Ставови северних и источних земаља чланица су све оштрији када је реч о прихватању плана реформи који је понудила Грчка у замену за програм помоћи како би избегла банкрот и излазак из еврозоне.

Лидер Партије Финаца Тимо Соини, који је и министар спољних послова, отворено се залаже за „Грегзит“, односно излазак Грчке из еврозоне.

Финска је једна од неколико земаља Европске уније чији национални Парламенти су позвани да се изјасне о потписивању споразума са Грчком.

Министри еврогрупе у суботу нису донели коначну одлуку о томе да ли ће предлог левичарске Владе Грчке Алексиса Ципраса бити прихваћен.

Немачка делегација је саопштила да су преговори били „изузетно тешки“, а немачки министар финансија је саставио „интерни документ“ у коме се предлаже да Грчка напусти еврозону на пет година уколико не успе да испуни план реформи у замену за зајам.