Москва се залаже за решавање грчке кризе и јаку ЕУ

10-07-2015 10:39:03 | | / vostok.rs |


Москва је, супротно саопштењима западних медија, заинтересована за решавање грчког проблема и за јаку Европску унију, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на брифингу у Уфи, где се одржавају самити БРИКС и ШОС.

„Нашу позицију изложио је председник Руске Федерације. Она се заснива на томе да смо заинтересовани за што брже проналажење општеприхватљивог решења проблема грчког дуга“, нагласио је Лавров.

„Покушали су да нас окриве да седимо и радосно трљамо руке гледајући како се Грчка свађа с Бриселом, Паризом, Берлином. То апсолутно није тако, то је извртање наше позиције и наших интереса. Заинтересовани смо за јаку и функционалну Европску унију која бележи економски раст“, рекао је руски министар спољних послова.

Одговарајући на питања новинара, Лавров се дотакао и теме ширења НАТО-а уз границе с Русијом. Он је нагласио да такав развој догађаја не одговара споразуму Русије и Северно-атлантског савеза.

„Прво стижу гласне оптужбе на нашу адресу, узнемирава се јавност, а затим се примењују кораци који више нису реторички него практични, ствара се војна инфрастуктура НАТО-а близу наших граница, а то представља нарушавање оних обавеза које су преузеле Руска Федерација и Северно-атлантска алијанса у оквирима такозваног основног акта“, навео је министар.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут