Грчка криза неће утицати на БРИКС

10-07-2015 10:09:34 | | / vostok.rs |


Државе-чланице БРИКС-а активно подстичу регионалну трговинску сарадњу, а негативне ефекте кризе у Грчкој неће осетити оне економије које имају заштитне резерве, сматра председник Развојне банке Бразила Лусијано Коутињо.

Председник Развојне банке Бразила Лусијано Коутињо изјавио је за Спутњик да Развојна банка БРИКС-а мора сарађивати са националним развојним банкама у реализацији великих и свеобухватних пројеката.

Он сматра да нова банкарска структура мора покушавати да мобилише нове ресурсе за убрзавање и ширење обима инвестиција, посебно у инфраструктурној сфери.

Упитан о прогнозама које се тичу ситуације у Грчкој, Коутињо је одговорио да економија Бразила, али и других земаља у развоју, неће имати губитке. Коутињо подвлачи да негативне ефекте кризе у Грчкој неће осетити оне економије које имају заштитне резерве.

Он сматра да не би требало очекивати да евентуално неки нови велики проблем у ЕУ утиче и на земље-чланице БРИКС-а.

Председник развојне банке Бразила је додао да државе чланице БРИКС-а веома активно подстичу регионалну трговинску сарадњу. У том смислу Бразил користи МЕРКОСУР — политичку и привредну организацију коју чине Аргентина, Бразил, Парагвај, Уругвај и Венецуела.

Са друге стране, Кина и Индија све активније граде сопствене трговачке односе као и односе са суседним државама. Јужноафричка Република има своју важну зону утицаја на југу Африке.

Осим тога, додаје Коутињо, убрзавање економске сарадње у оквиру БРИКС-а доводи до привлачења приватних инвестиција, а захваљујући томе многе компаније постају међународне.