Русија светски лидер по најављеним инвестицијама

10-07-2015 10:00:09 | | / vostok.rs |


Бизнис-пројекти на територији Русије у 2014. години, према извештају о светским инвестицијама УН, највећи су на свету по обиму најављених инвестиција, пренео је лист „Известија“.

„Од топ-10 највећих светских инвестиционих пројеката, шест је најављено за реализацију у Русији. Остали су распоређени између Украјине, Србије, Македоније и Босне и Херцеговине“, пише лист.

Највећа инвестиција је постао пројекат машинске компаније СП „Чајна тријумф интернешенел инжењеринг“ и руског холдинга „Евроцемент груп“ у износу од 3 милијарди долара (УН оцењују само директне инвестиције из Кине).

На 2. и 5. месту су пројекти у аутомобилској индустрији двају кинеских произвођача — „Хаутај мотор груп“ и „Грејт вол моторс“ (GWM). Они се процењују на 1,1 милијарди долара односно 520 милиона долара. Шесто место на рејтингу деле опет два кинеска пројекта из Русије: компанија за производњу хране за животиње „Њу хоуп груп“ (500 милиона долара) и аутомобилско предузеће „Донгфенг мотор“ (такође 500 милиона долара). На 9. месту на рејтингу нашао се пројекат у хемијској грани аустријске енергетске групе „EVN AG“ (343 милиона долара), наводе „Известија“.

УН први пут саставља рејтинг највећих најављених инвестиција на свету.