Дрвенград - трећи Фестивал класичне музике "Бољшој"

08-07-2015 12:21:09 | | СРНА/ vostok.rs |


Трећи Фестивал класичне музике "Бољшој", који је основао редитељ Емир Кустурица, свечано ће бити отворен сутра у Дрвенграду, на Мокрој гори.

Званични почетак фестивала сутра у 21.00 час означиће његов оснивач и идејни креатор Емир Кустурица и заменик генералног директора за корпоративне комуникације компаније "Гаспромњефт" Александар Дибаљ.

У оквиру свечаног отварања наступиће вокални ансамбл "Алелуја" и млади пијанисти, стипендисти међународне школе "Јури Розум", Ксенија и Олга Давнис.

Након званичног отварања, предвиђен је целовечерњи солистички концерт прослављеног руског пијанисте Јурија Розума који у својој богатој каријери, носи низ признања и награда са еминентних светских такмичење, као и истакнуто признање Русије за "Цењеног уметника руског народа" и медаље "Супреме Совиет".

Фестивал "Бољшој", који ће трајати до 11. јула, до сада је пружио шансу за више од 200 младих уметника музичких школа и академија из Србије и Републике Српске да се представе стручној и широј јавности.

На овогодишњем Фестивалу око 100 музичара такмичиће се за златну, сребрну и бронзану матриошку, наводи се у саопштењу организатора Фестивала, чији је поктовитељ "Газпромњефт".

Ове године Фестивал "Бољшој" први пут проширује своје границе тако да ће се у такмичарском делу програма наћи и ученици из Русије, као и студенти престижних музичких конзерваторијума из Париза, Салцбурга и Беча.

Србију ће представљати талентовани студенти Факултета музичке уметности из Београда и Академије уметности из Новог Сада, као и ученици средњих музичких школа "Стеван Мокрањац", "Корнелије Станковић", "Даворин Јенко", "Коста Манојловић", "Михаило Вукдраговић"...

У такмичарском програму наћи ће се и најбољи музичари са Факултета уметности из Сарајева и са Конзерваторијума за музику и балет из Љубљане.

Најталентованије прогласиће стручни жири који ће ове године чинити: професор Зоран Комадина, концерт мајстор Београдске филхармоније Мирослав Павловић и професор Музичке школе из Сибира Викторија Мателинен.

Фестивал "Бољшој" поред такмичарског дијела, чини и богат ревијални програм. Јутарњи часови резервисани су за пројекције култних руских филмских остварења, а сваке вечери, под ведрим небом, своја виртуозна умећа представиће светске звезде класичне музичке сцене.

Друге вечери Фестивала наступиће виолиниста Немања Радуловић уз пратњу Симфонијског оркестра "Бољшој", посебно састављеног за ову прилику уз диригентску палицу Србољуба Србе Димића, шеша опере у Мексико Ситију.

Фестивал ће затворити квинтет "Бољшој" музичким обликовањем филма "Срећа" Александра Медведкина, а "Но смокинг оркестра" побринуће се за добру забаву на самом крају Фестивала.