ВЕЛИКЕ ПРИВИЛЕГИЈЕ БРИСЕЛСКЕ БИРОКРАТСКЕ КАСТЕ ЕУ

06-09-2013 07:02:36 | | Прилог:факсимил Кронен цајтунга.-/ mojenovosti.com |

Велика светска финансијска криза која траје већ више година, створила је огромне привредне проблеме и изазвала велика незадовољства грађана у земљама Европске уније.


Према једној недавно спроведеној анкети у Аустрији објављеној у најтиражнијим дневним независним новинама Кронен цајтунг од 4.504анкетирана грађанина 90,4 одсто су изјавилида ради настале финансијске кризе страхују од даљих нових поскупљења,док су само 9,6 одсто њих изјавли да не страхују од нових поскупљења.
Највише руководство Европске уније свакодневно стално говори и захтева у разним медијима од влада земаља својих чланица да предузму највеће мерештедње у савлађивању постојеће финансијске кризе.
Међутим,у стварности ове мере највише се односе и осећају обичниграђани, радници и приватни службеници, пензионери, незапослени и оникоји примају разне врсте социјалне помоћи, аликако се из разних медија дознаје ове мере штедње не односе се устварности и на бриселску бирократску касту службеника Европске уније,које је изазвало веће незадовољствограђана што је довело до пораста неповерења према Европској унији.Поред врло високих месечних примања службеника Европске уније, која суизносила пре 2 године за њене комесаре најмање 20.278 евра, а које середовно повећавају сваке године далеко у већем износу на повећања платаграђана у земљама својих чланица, оне су сада још веће. Поред тога,њени службеници имају годишње 85 дана одсуства са посла, што је забирократе прави "рај", рачунајући слободне дане између Божића и Новегодине, дане разних путовања и фамилијарне нарочите одморе.
Осим тога, службеници Европске уније у Бриселу могу са 55 годинастарости отићи у пензију са одбитком само 10 одсто од задње плате, аједна њена секретарица са двоје деце може да прима на њих око 8.000евра месечно, ради чега је на ове њихове привилегије са незадоволствомреаговала Влада Немачке.
Посебна привилегија важи за њене комесаре, који могу после истекамандата да примају 3 године 65 одсто своје плате што износи месечно око11.000 евра, без обзира да ли су сезапослили или нису, а комесари који су провели на дужности мање од 2
године могу по истеку мандата примати 40 одсто своје плате под истимусловима, које износе око 8.100 еврамесечно. Ради ових првилегија у току 2010. године Европска унија је за 17њих платила око 4 милиона евра.

Из приложеног факсимила Кронен цајтунга на немачком језику од пре пар месеци пише:

Негодовање на бриселске привилегије у над наслову и наслову "ЕУ даје службеницима
85 дана годишњег одмора"и комесари који примају умањене плате после истека мандата.