Чепурин: Садржај британске резолуције измишљотина и искривљена верзија догађаја

03-07-2015 01:16:25 | | / vostok.rs |

Русија заузела чврсту позицију у интересу Србије


Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин оценио је данас да су измене у четвртом нацрту резолуције о Сребреници, који је Британија поднела Савету безбедности УН, у највећој мери "козметичке" и не доприносе међунационалном помирењу.

"У највећој мјери, смисао резолуције је да се на Србе и Србију окачи етикета геноцид", рекао је Чепурин.

Он је нагласио да Русија јако добро зна шта се десило у бившој Југославији и ко је учествовао у распиривању тих међунационалних страсти, што је довело до трагичних догађаја и додао да они сада "покушавају своју кривицу да припишу Србима као геноцид, што није добро".

Чепурин је оценио да је то што пише у нацрту резолуције о Сребреници "измишљотина и искривљена верзија догађаја", која неће допринети помирењу у региону, као и да је Русија заузела чврсту позицију и активно ради на томе да то питање буде у интересу Србије.

"Све те варијанте резолуције не мењају ствари којима се Србија противи", упозорио је Чепурин.

Он је навео да је Русија предложила своју варијанту која се разликује у две најбитније ствари - да се ода почаст свим жртвама конфликата на подручју бивше Југославије и да се уради све да се обезбеди мир на том простору у наредном периоду.

"Сада све зависи од зрелости Србије и њене дипломатије, које треба да воде дијалог о том питању са државама чланицама Савета безбедности УН. Србија има доста пријатеља и није питање ко ће бити против, већ ко ће да се уздржи од резолуције, а Русија потврђује да је пријатељ и стратешки партнер Србије, као и да узима у обзир интересе србског народа", поручио је Чепурин.

Он је нагласио да се Русија труди да максимално узме у обзир све оно "што сада и што ће убудуће говорити Београд".

Чепурин је додао да Русија види колико Србија и србско руководство предузимају озбиљне напоре ради помирења у региону и нормализације односа са суседима посљедњих година.