Лавров: Дошло време да се реформише ММФ

03-07-2015 09:29:55 | | / vostok.rs |


На предстојећем самиту Г20 у турској Анталији једна од главних тема биће трагање за начинима реформисања ММФ, без обзира на одсуство ратификације САД, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Један од задатака предстојећег самита ’двадесеторке‘ у Енглеској на јесен ове године биће, без обзира на одсуство ратификације САД, трагање за начинима претварања у живот оне етапе реформи Међународног монетарног фонда који је био усаглашен још пре пет година“, рекао је Лавров на састанку са учесницима Омладинског самита БРИКС-а у Москви.

Он је навео да „овде БРИКС игра водећу улогу заједно са партнерима“.

„У ’двадесеторци‘ постоји доста земаља које деле наш приступ“, рекао је Лавров.

Лидери Г20 договорили су се у Сеулу 2010. године да ревидирају квоте ММФ-а у корист земаља у развоју. Предвиђало се да ће у јануару 2013. године бити створена нова формула расподеле квота, а да ће се до јануара 2014. године спровести 15. ревизија квота. Међутим, то је немогуће урадити без ратификације 14. ревизије квота од стране већине земаља-чланица ММФ-а, која је требало да буде завршена још 2012. године.

У овом тренутку, план ревизије квота још увек нису ратификовале Сједињене Америчке Државе које имају квоту од 16,75 одсто гласова које им дају право вета у кључним одлукама фонда, које се доносе већином од 85 одсто гласова.