АНТОНЕТТИ: НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ХАРХОФ БУДЕ "ДВОСТРУКА ЖРТВА"

05-09-2013 08:07:13 | | Sense/ mojenovosti.com |

Јучерашња "лавина" поднесака о случају судијеХархофа/Хархофф, дисквалификованог на захтев Војислава Шешеља, настављена је и данас. Сматрајући то "апсолутно неопходним" у циљу спречавања "озбиљне дестабилизације наше правосудне функције", председавајући већа које суди Шешељу, француски судија Антонети/Антонетти, је укинуо поверљив статус меморандума који је 8. јула упутио председнику Трибунала Мерону, а у којем је изнео свој став о "случају Хархоф".

Случај је, подсетимо, лансиран објављивањем Хархофовог приватног писма пријатељима и колегама, у којем изражава забринутост због "новог курса" Трибунала, испољеног серијом ослобађајућих пресуда високим војним и полицијских званичницима Хрватске и Србије.



Шешељ је у том писму открио Хархофову "склоност осуђујућим пресудама" - нарочито оптуженим Србима - па је затражио његову дисквалификацију из већа које му суди за злочине против човечности у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини. Председник Мерон је Шешељев захтев проследио потпредседнику Ађусу/Агиус, који је именовао трочлани судијски панел који је већином гласова закључио да Хархофово писмо може да створи "утисак пристрасности", те је подржао захтев за дисквалификацију.

Панел је, приликом разматрања "случаја Хархоф", требало да узме у обзир став судије Антонетија, као и писмену изјаву судије чија је непристрасност доведена у питање. У одлуци већине се, међутим, не помиње ни једно ни друго, те су и Антонети и Хархоф јуче затражили "разјашњење" да ли их је панел уопште добио и, ако јесте, да ли их је узео у разматрање.

Не чекајући одговор панела или потпредседника Ађуса, судија Антонети је данас објавио свој поверљиви меморандум од 8. јула, у којем се одлучно супротставља дисквалификацији Хархофа. По Антонетију, Хархоф је жртва илегалног објављивања приватне кореспонденције чија је поверљивост заштићена међународним инструментима. Даље, Антонети наводи да је дански судија од почетка суђења испољавао "велики професионализам" и да није код њега уочио никакву пристрасност у односу на оптуженог. Напротив, Антонети наводи да је у текућем већању о пресуди Хархоф показао да је у потпуности непристрасан.

Подсећајући да је изрицање пресуде заказано за 30. октобар и да је оптужени у притвору већ више од десет година, судија Антонети наводи да окончање тог поступка мора имати "апсолутни приоритет" у односу на све друго.

Коначно, судија Антонети изражава наду да "наш колега" Фредерик Хархоф неће и по други пут бити жртва: први пут због илегалног објављивања приватног писма а други пут због неправедног оспоравања његове непристрасности.
Судије Антонети и Латанци/Латтанзи су данас упутили нови меморандум потпредседнику Ађусу у којем траже да се - пре него што именује новог судију у "Шешељево веће" - сачека одговор панела будући да је, теоријски, могуће да ће он, на бази нових доказа, преиспитати и променити свој став о дисквалификацији судије Хархофа.