Друга Србија против Треће Србије

01-07-2015 10:41:10 | | / vostok.rs |


Лидер трећесрбијанаца Мирослав Паровић позван на саслушање у полицију по кривичној пријави шефа Канваса Срђе Поповића.

Пошто се ради о оптужбама за једно од најтежих кривичних дела, какво је рушење уставног поретка, захтевали смо од тужилаштва да покрене истрагу због узнемиравања јавности

Прошло је више од пола године од прошлог децембра, када су лидери политичке странке Трећа Србија јавно оптужили бившег вођу Отпора Срђу Поповића да припрема државни удар у Србији и планира насилно заузимање зграде НИС-а у Новом Саду. Управо сада пред државним органима почиње расплет овог јавног обрачуна између председника Треће Србије Мирослава Паровића и Срђе Поповића, једног од лидера „друге Србије“ и оснивача Центра за примењену ненасилну акцију и стратегије, познатијег као Канвас. Паровић и његови сарадници су у више наврата тражили да се забрани деловање Канваса у Србији.

–Позван сам из Полицијске управе Нови Сад да у току ове недеље дам исказ по кривичној пријави коју је НВО Канвас поднела против потпредседника Треће Србије Мироја Јовановића и мене као председника. Нас терете да смо узнемиравали јавност и ширили панику, тако што смо на конференцији за медије 11. децембра изнели сазнања да Канвас и Срђа Поповић учествују у припремама политичке дестабилизације Србије, али и читавог региона, то јест оних држава које се налазе на траси европског коридора 10. На поменутој конференцији и касније у јавним наступима указивао сам да је Канвас званично стављен на листу терористичких организација у Уједињеним Арапским Емиратима, као и то да су Поповић и екипа активно радили на подизању револуција у Србији, Грузији, Украјини, Египту и многим другим државама широм света – објашњава Паровић за „Политику“.

Извршни директор Канваса Срђа Поповић истиче за "Политику" да су кривичну пријаву против Паровића и Јовановића поднели неколико дана после њихове конференције за новинаре.

– Трећа Србија оптужила је мене и моју организацију за „припремање државног удара“. Пошто се ради о једном од најтежих кривичних дела, какво је рушење уставног поретка, захтевали смо од тужилаштва да покрене истрагу због узнемиравања јавности. Дуго смо живели у једном времену, деведесетих година, где је било могуће да неко зарад политичких поена или просто да би био у новинама, оптужује људе за најстрашнија кривична дела. Чињеница је да је тужилаштво поступило по кривичној пријави и да ће господа из Треће Србије сада морати да изнесу доказе за своје невероватне тврдње, показује да се Србија променила и да постаје нормалнија земља – поручује Поповић, један од бивших лидера Отпора и петооктобарске револуције.

Председник Треће Србије, међутим, истиче да стоји иза свих изјава које је је до сада дао и да је лично веома задовољан због тога што га је Канвас тужио.

– Коначно ћу имати прилике да пред надлежним државним органима отворим питање спаљивања Скупштине 5. октобра 2000. и питање кризних штабова који су били увертира у пљачкашку приватизацију. Имаћу прилику да питам надлежне државне органе да изнесу доказе који оповргавају моје тврдње да се региону припрема општа дестабилизација, посебно имајући у виду терористичке нападе у Зворнику и Куманову, као и политичке демонстрације у Македонији, а које веома подсећају на обојене револуције које је Срђа Поповић преко Канваса организовао – наводи Паровић.

За сведоке ће, додаје, позвати не само људе из Србије него и из УАЕ, Русије, Украјине, Грузије, Македоније и других држава у којима су се дешавале обојене револуције.

– Само шира јавност може да помогне у очувању мира и стабилности Србије и у спречавању разних мешетара да нам понове спаљивање Скупштине и других институција. И баш због тога овако јавно иступам у нади да ће то помоћи очувању стабилности и суверенитета Србије – поручује лидер трећесрбијанаца.

Поповић каже да не жели да улази у то да ли је у питању Паровићева политичка играрија или само потреба да се буде у медијима.

– Пракса је да, осим пресуде, која може садржати и затворску казну, они исправе штету коју су нанели Канвасу и јавности, то јест објаве извињење уколико не могу да докажу своје тврдње, или ако се планирано кривично дело, државни удар, није догодило. Они су у децембру најавили да ће упасти у зграду НИС-а у наредна два месеца – подсећа Поповић, кога је угледни амерички магазин „Форин полиси“ пре четири године уврстио међу сто водећих мислилаца данашњице, истичући да је Канвас грешком стављен на листу терористичких организација у УАЕ и да су покренули процес жалбе.

И с „Нашима“ на суду

Ово није први пут да Срђа Поповић тражи заштиту на суду. Пре нешто више од годину дана, организација „Наши“ ставила га је на листу „30 највећих србомрзаца“ и сада је у току процес који Поповић води против Ивана Ивановића, председника „Наших“.

– Интересантно је да „Наши“ нису више износили такве оптужбе, од када је почео процес. Али, списак су својевремено однели у Руску амбасаду, а сада и организација Трећа Србија оптужује да наводно планирам упад у руску фирму у Србији. Чак кажу да спремам и напад на руске грађане, али су то већ питања за те две организације – истиче Срђа Поповић, додајући да је добро што се језиком мржње десничарских организација баве надлежни органи.

Бојан Билбија