Кина: Кључна улога Русије у повезивању Пута свиле и ЕЕУ

01-07-2015 09:19:11 | | / vostok.rs |


Уочи самита БРИКС-а и Шангајске организације за сарадњу у Уфи, кинески амбасадор у Русији Ли Хуеј разговарао је о перспективама сарадње са Москвом у оквиру ових организација, као и о жељи Кине да са Русијом развија војно-техничку сарадњу. Такође, било је речи и о намерама да се повећају испоруке кинеске хране и прехрамбених производа у РФ.

Да ли ће банка БРИКС-а конкурисати финансијским институцијама попут ММФ и Светске банке?

— Банка БРИКС-а не само да ће помоћи да се реши проблем недостатка финансирања инфраструктурних и осталих пројеката у оквиру БРИКС-а, већ ће помоћи земљама у развоју да се супротставе колебањима светског финансијског система, те ће допринети стабилном развоју светске економије. Стварање банке БРИКС-а значи да су државе-чланице са консултација прешле на конкретну сарадњу и сада, када је реч о новим инвестиционим могућностима, нуде избор једни другима, као и осталим државама у развоју. То ће сигурно допринети стварању мултиполарног система светске економије. Управо из тог разлога многи сматрају да је развојна банка БРИКС-а нека врста изазова за светски економски поредак. Али мишљења сам да ће банка БРИКС-а сарађивати са Светском банком и ММФ-ом и допуњавати њихов рад.

На последњем састанку шефова двеју држава усвојена је изјава о синхронизацији деловања унутар пројеката „Пут свиле“ и Евроазијски економски савез (који осим Русије чине Белорусија, Казахстан, Киргизија и Јерменија). Како ће се то одразити на економску сарадњу Русије и Кине?

— Стварање Евроазијског економског савеза представља важан темељ за развој сарадње у целом региону. Чланови Савеза су поуздани партнери Русије и Кине. Зато сматрам да је сарадња двају пројеката на обострану корист. Русија игра кључну улогу у синхронизацији ова два пројекта (Евроазијског економског савеза и „Пута свиле“). За сада не одређујемо рокове за реализацију тог пројекта, али смо већ почели да радимо на томе.

Гради се железнички мост на руско-кинеској граници надомак насеља Нижнеленинскоје. Русија и Кина су се договорили да се убрза заједничка изградња моста у близини града Благовешченск. И даље разрађујемо пројекат саобраћајног коридора Москва — Пекинг, планирамо да што пре завршимо пројекат изградње брзе пруге Москва — Казањ.

У оквиру пројекта „Снага Сибира“ почели смо са изградњом инфраструктуре која ће обезбедити гас за источне делове Кине. Планирамо да потпишемо уговор о испорукама руског гаса на запад Кине. Желимо да интензивирамо заједничку производњу широкотрупног путничког авиона. План нам је да стратешки сарађујемо са Далеким истоком.

Што се тиче слободног протока капитала, Азијска банка за инфраструктурне инвестиције већ је почела са радом, а Русија је један од оснивача те банке.

Како ће се развијати војно-техничка сарадња између Русије и Кине?

— Кина се нада да ће унапређивати свестране односе са руском страном, укључујући и војно-техничку сарадњу, и да ће наставити да продубљује практичну сарадњу двеју држава у складу са основним нормама међународног права. Она није усмерена против треће стране. Продубљивање односа оружаних снага Кине и Русије има позитиван значај за учвршћивање политичке сарадње двеју земаља, повећање нивоа стратешке сарадње двеју армија, заједничку заштиту регионалног мира и стабилности.

Да ли Кина планира да повећа извоз прехрамбених производа у Русију?

— Да. Прошле године Русија је започела процес укидања забране за увоз кинеске свињетине, али и даље испоручујемо у веома малим количинама. За сада не можемо у потпуности задовољити потребе руског тржишта, али радимо на томе. Тренутно су у току преговори о узајамним испорукама пољопривредних и месних производа.


КАТЕГОРИЈЕ