ВЈЕРИЦА РАДЕТА: РЕКОНСТРУИСАНА ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

04-09-2013 07:00:57 | | Србска Радикална Странка/ mojenovosti.com |

Вјерица Радета: Србска радикална странка је у невиђеној медијској блокади. Ниједан медиј не долази на наше конференције за новинаре које се, као и претходне две деценије, одржавају четвртком у просторијама Странке. Председнички колегијум, као и остали страначки органи, има једанпут недељно редовне седнице и нормално заузима став о свим актуелним политичким питањима у земљи и иностранству. Редовно издајемо саопштења за јавност, али она, нажалост, завршавају на страначком сајту, на друштвеним мрежама и понеким електронски новинама које, за разлику од штампаних и електронских медија, нису под Вучићевом контролом.

Контролом медија и спиновањем информација Александар Вучић манипулише народом и ствара обрнуту слику стварности. Тако је било и са реконструкцијом Владе. Пре око шест месеци Вучић је најавио реконструкцију Владе и захваљујући полтронском новинарству изазвао сензацију. После те Вучићеве најаве сви су напрасно „заборавили“ да је од прошлогодишњег формирања Владе Вучић „бомбардовао“ јавност тврдњама та је то најбоља влада коју је Србија икада имала и да у коалицији владају хармонични, малтене идилични односи.

Реконструкција је у ствари само Вучићева реклама којом се суштински у Србији ништа неће променити. Суноврат Србије се наставља и неће се зауставити докле год у Србији власт врше странке које су полтронске и поданичке у односу на Сједињене америчке државе и Европску унију.

У реконструисаној Влади има и нестраначких личности, да ли ће то нешто променити?

Вјерица Радета: То је фарса на коју Србска радикална странка не наседа. Државну политику води Влада Републике Србије и ниједан министар не може да делује као слободни стрелац. Осим тога политичке странке учествују у политичком животу и на изборима да би били у прилици да њихови кадрови спроводе политички програм странке, односно странака, које учествују у власти. Није срамота бити стручњак и бити члан политичке партије. Напротив, свако мислеће биће и треба да се страначки ангажује и да да лични допринос побољшању страначког програма који подржава. Због чињенице да у својој странци нема стручних кадрова или да у оне који су чланови његове странке нема поверења Вучић покушава да убеди јавност да ће такозвани нестрначки кадрови учинити нешто ново и нешто добро за државу и народ. Неће, докле год Вучић ведри и облачи у Србији. Било би интересантно када би проговорио и о својим „кадровима“ који су радно искуство стекли као занатлије или срдњошколци, а данас су високообразовани директори јавних предузећа или председници општина.

Уосталом сами министри један о другом имају лоше мишљење и о томе су претходних дана отворено писали на друштвеним мрежама. Како ће у интересу Србије сарађивати министар привреде и министар финансија када је министар привреде писао да је избор Лазара Крстића у републичку владу најсмешнија одлука владајуће коалиције? Иван Тасовац је писао о магарцима у Министарству културе и сада је на његовом челу. Неозбиљно и неодговорно.

У сваком случају новоизабрани министри не обећавају као ни они који су претекли реконструкцију. Извесно је да Влада нема решења за смањење незапослености и побољшање животног стандарда. Што се тиче државотворности представници режима су се показали у правом светлу потписивањем такозваног Бриселског споразума који представља највећу издају државних и националних интереса икада.

Многи се позитивно изјашњавају о пословима које је Влада направила са Етихадомvjerica 1

Вјерица Радета: Ти послови и јесу добри, али за Етихад. Добили су ЈАТ, а држава је преузела дуг од 190 милиона евра и обавезу реализовања социјалног програма за око 800 запослених који ће добити отказ. Добили су хотел на Копаонику по 600.000 евра нижој цени од оне која је пре неколико месеци исплаћена за тај хотел из државног буџета. Сада се припремају да купе стотине хиљада хектара пољопривредног земљишта и да катастарски буду већински власници Србије. Нема у тим пословима ничег доброг за нашу државу и граћане Србије. Добро је само у Вучићевим медијима из којих смо ових дана сазнали и да у Србији нема инфлације, нема поскупљења…

Вучић је кренуо у озиљан обрачун са корупцијом и криминалом, какав је ваш став о томе?

Вјерица Радета: Тресла се гора, родио се миш! И борба против корупције и криминала стварно постоји само у медијима. Вучић и његови пулени попут министра правде Николе Селаковића изјавама у медијима директно утичу на правосудне органе што је противуставно и противзаконито. Они најављују хапшења, они најављују оптужнице па чак и пресуде. Флоскулу о нултој толеранцији корупције и криминала демантује свакодневница. Зашто се рецимо није причало и писало о доласку Станка Суботића Цанета у Србију? Криминалац светског ранга више није на интерполовој црвеној потерници и то озбиљног човека асоцира на његове састанке са Вучићем, Николићем и Милом Ђукановићем у париском хотелу Риц. Када смо ми србски радикали отворено говорили о томе у Народној скупштини Републике Србије Вучић је признао да је био у Рицу и да је тамо попио киселу воду. Зар су то медији заборавили, зар су изгубили архиву?

Ових дана се пише о томе да је Богдан Пушић штитио неке наводне криминалце и корумпиране људе, а тај Пушић је главни координатор Вучићевог Антикорупцијског тима. Не видех да је ико написао или рекао да је Пушића на то место поставио Вучић лично, уз салве похвала које су медији пре неколико месеци објављивали.

Живимо у времену када је јавности доступно само оно што Вучић каже. Оног момента када он „заборави“ шта је радио или рекао наступа тотална амнезија.

Сложићете се бар са тим да је позитивно што Млађан Динкић није у Влади Србије

Вјерица Радета: Како није?! Динкић је на веома важној неуставнојх функцији. Вучић нас је обавестио да је он председник некаквог Комитета за сарадњу са Уједињеним арапским Емиратима, а да му је Динкић заменик. Како је Вучић објаснио Арапе не занима државна власт већ људи са којима се спријатеље и зато ће Динкић и он као Шеикови лични пријатељи развијати „посао“ са њим. Да није трагично, било би смешно. Вучић се понаша као да управља очевином , а не државом и државним и националним интересима. Разумем да је Шеика као личног пријатеља водио у винарију у Јајинцима, (тамо је водио и Гвида Вестервелеа) али да државне послове води на пријатељској и личној основи и то са Динкићем је недопустиво и веома штетно. И, да тај Комитет којим руководе Вучић и Динкић није регулисан ни Уставом ни законом и до Динкићевог устоличења за Вучићевог заменика уза тај фантомски орган нико није чуо.

У јавности се чују негативни коментари о малом броју жена у Влади, како то коментаришете?

Вјерица Радета: Ето, опет се заборавља Вучићева права природа и његови прави ставови. Стидљиво се коментарише мали број жена у, као, реконструисаној Влади Републике Србије, али нико неће да подсети јавност на онај снимак са Главног одбора напредњака у предизборном периоду прошле године који је био хит на Јутубу. Вучић је тада на том њиховом страначком састанку изразио жаљење што Закон о избору народних посланика обавезује све подносиоце изборних листа да на изборима кандидују једну трећину припадника мање заступљеног пола, у овом случају жена. Рекао је тада и да због закона на листи имају велики број кандидата, пре свега жена и бивших посланика Српске радикалне странке којима је Николић обећао да ће као награду за издају Војислава Шешеља бити посланици још један мандат, који нису низашта, али, ето, морају се наћи на листи. Из таквог Вучићевог женомрзачког става није могао ни да се очекује другачији састав владе, бар што се тиче жена.

Иначе, ја нисам заговорник постављања на неке функције припадника такозваног слабијег пола само да би се испунила форма. Када су у питање политичке партије потребно је да оне својим политичким програмом привуку што већи број присталица без обзира на пол, нацију, животну доб или било коју другу специфичност. И то јесте принцип Српске радикалне странке која је увек у својим редовима и у руководству од месног одбора до Председничког колегијума и Централне отаџбинске управе имала завидан број жена.

Ја сам и политички и професионално била на високим функцијама, али никада зато што сам жена, већ зато што је процењивано да испуњавам услове за такве функције.

Закључујемо да ви у раду ове Владе не видите ништа позитивно, да ли смо у праву?

Вјерица Радета: Потпуно је небитно ко су људи који су се нашли у овој Влади. Кажем нашли, зато што је утисак да су многи од њих случајно ту. Они заправо нису бирани у Народној скупштини већ су их бирали председници две владајуће странке, по наводном овлашћењу страначких органа. Скупштина је само верификовала Вучићев и Дачићев одабир. Са таквом Владом нам не може бити боље. У овој Влади се од самог почетка спроводе Вучићеве идеје које су погубне за Србију и српске националне интересе као и за све грађане који живе у Србији. Паде ми на памет Вучићево обећање из предизборне кампање када је рекао да ће се повући са власти ако за шест месеци свако у Србији не осети бар мали бољитак. Пошто тог бољитка нема ни за 13 месеци могао би бар то обећање да испуни јер је јасно да су му сва предизборна обећана била шарена лажа и обмана. Истина је да је обећавао промене и да није обећавао промене на боље. Промене су се заиста десиле, али на горе. Тврдили смо да ће напредњаци бити гори и од демократа и очигледно је да смо били у праву. Били смо у праву и када смо тврдили да су напредњаци „направљени“ да ураде најпрљавије послове у Србији. То успешно раде, али то није позитивно, напротив…

На крају, каква су ваша очекивања када је у питању повратак др Војислава Шешеља у Србију?

Вјерица Радета: Наш председник је добио још једну победу у Хашком трибуналу. На његов озбиљно образложен захтев из поступка је изузет судија Хархоф и Трибунал се нашао пред великим проблемом. Не бих да калкулишем са тим шта ће у Хагу предузети поводом Хархофовог изузећа, али ми чекамо 30. октобар, дан за када је заказано изрицање пресуде др Војиславу Шешељу, очекујемо његов повратак уверени да ће он у политичком животу Србије изазвати тектонске промене. Шешељевим повратком у Србију измешаће се карте на политичкој сцени, надувана популарност појединаца ће се истопити, а у Србији ће поново доћи до изражаја праве вредности.


КАТЕГОРИЈЕ