Русија и без вета блокирала британску резолуцију

30-06-2015 09:54:12 | | СРНА/ vostok.rs |


У Њујорку је почела прва рунда консултација о руској резолуцији о БиХ, а судећи по нацрту резолуције чини се да је Москва можда пронашла начин да британску резолуцију, која потенцира геноцид, осујети и без формалног подношења вета, пише "Политика".

Лист наводи да је за Београд документ Русије од велике важности јер ће због њега сада и британска резолуција морати у многоме да се промени да би Лондон могао да рачуна на усвајање у Савету безбедности.

Према извору "Политике" упућеном у функционисање УН, сада ће се ићи на усаглашавање текста две резолуције, колико год је то могуће.

"Британија нема интереса да попусти у битним стварима као што је позивање на геноцид, а Русија, са друге стране, неће дозволити да текст прође у изворном облику. Руски текст је прихватљивији за већи број држава јер подржава један међународни мировни споразум и има једнак однос према свим жртвама", наводи се у тексту.

Претпоставља се да Русија и Британија неће моћи да се договоре и онда ће морати да иду на председничко саопштење које издаје председавајући Савета безбедности и које би представљало неку врсту компромиса, јер мора бити прихватљиво за све сталне чланице тог тела.

"Председничко саопштење није обавезујући акт, али ипак има неког утицаја", напомиње београдски лист.

Друга могућност је, сазнаје "Политика", да Британија и Русија дођу у сукоб ако Запад буде инсистирао на свом ставу и у том случају, пошто резолуција не може да прође у Савету безбедности, "они ће гледати да је прогурају у Генералној скупштини".

"Може да се деси и да на гласање буде стављен британски предлог, који би можда могао да буде прихваћен простом већином свих чланица Савета безбедности, али би онда Британци били суочени са руским ветом. Тешко је, међутим, веровати да ће ићи на то да Русију натерају на вето", оцењује лист.

У тексту се напомиње да теоријски гледано, на дневном реду седнице Савета безбедности могу да се нађу обе резолуције, с тим што може да се гласа само једном, дакле само о једном документу.

"Уобичајено се гласа за онај документ за који постоји већа вероватноћа да има већинску подршку. Један од могућих расплета јесте и да једни и други одустану од својих резолуција пошто не могу да прођу у Савету безбедности. Чини се да је Москва можда пронашла начин да британску резолуцију осујети и без формалног подношења вета", оцјењује "Политика".