Путин: Често сам се консултовао са Јевгенијем Примаковом

29-06-2015 06:02:05 | | / vostok.rs |


Бивши премијер Русије Јевгениј Примаков сахрањен је са војним почастима на гробљу Новодевичјег манастира у Москви.

У манастирској цркви опело је одслужио патријарх Московски и целе Руси Кирил. Опелу је присуствовао и председник Русије Владимир Путин, који је до последњег тренутка ишао за ковчегом Примакова заједно са родбином покојника и поглаваром Руске православне цркве.

Од великог државника опростиле су се стотине људи, укључујући главне државне функционере. Церемонија опраштања од Примакова преношена је у целој земљи, у складу са Указом председника Русије.

Бивши премијер Русије преминуо је у петак у 86. години живота.

Међу свим руским премијерима, Примаков, који је спасио привреду од ултралибералне пропасти, још увек у „народним анкетама“ заузима највиша места.

У међународним пословима Примаков је применио нову доктрину, која је добрим делом била претеча спољнополитичког курса садашњег руководства Русије.

Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров дефинисао је ту доктрину као „независну, самосталну линију Русије у одбрани националних интереса, са спремношћу и отвореношћу за најширу, најтешњу сарадњу са свима који су спремни да на равноправним, узајамно корисним основама сарађују с нашом земљом“.

„Петља Примакова“ ће ући у светске уџбенике историје и дипломатије као несвакидашња одлука, донета брзо, али промишљено. Ради се о догађајима од пре 16 година, када је руски премијер наложио да се надомак обала Флориде окрене авион којим је летео на преговоре у Вашингтону. У знак протеста против почетка бомбардовања Југославије.

Тада и касније, када је већ био на челу Министарства иностраних послова РФ, Примаков је код Руса будио интересовање за спољну политику и увереност да Русија може поново да постане значајна фигура на „шаховској табли“ светске политике.

„Талентован, прави професионалац који се увек издвајао и који је сва своја знања, искуство, стваралачки и научни потенцијал користио за служење Отаџбини, Јевгениј Примаков је пример јединственог радног капацитета, верности изабраном путу и одговорног грађанског и животног става“ - сматра Путин.

Поред гроба покојника, Путин је открио да се често саветовао са Примаковом, делио са њим своје планове и будуће одлуке.

„Он је увек био центар привлачења за многе људе - истакао је Путин. - С њим су разговарали, саветовали се, проверавали своје потезе и планове“. „Могу да кажем да се то у пуној мери односи и на мене“ - рекао је Путин.

Он је нагласио да је Јевгениј Примаков „размишљао глобално, отворено и смело“. „његов животни став, идеје, погледи и предлози одразили су се у филозофским радовима и књигама које је писао за нас и будуће генерације - казао је Путин. - Јевгениј Максимович је увек мислио о судбини Русије, радио је и живео ради њеног развоја, њеног просперитета. Његов одлазак је велики губитак за све нас, за земљу“. „И ми ћемо учинити све да сачувамо његово професионално, стваралачко и хумано наслеђе“ - истакао је шеф руске државе.

„Јевгениј Максимович - подвукао је Путин - био је велики грађанин наше земље. Његов однос према Русији је - пример истинског патриотизма и безрезервне оданости Отаџбини. Памтићемо вас, драги Јевгеније Максимовичу, поштовати и волети. Ви се у нашим срцима“.

Патријарх Кирил је истакао да се о људима попут Јевгенија Примакова говори да су то „велике дипломате и велики државници“. „Али, најбоље је рећи да је то био велики човек, који је живео у складу са својом савешћу, азначи - по Божијем закону. Он нам даје одличан пример да је живот по Божијем закону, живот по закону савести увек живот са победничким крајем“- нагласио је поглавар Руске православне цркве.

Примаковљев унук - новинар Јевгениј Сандро - замолио је да се од његовог деде сви опросте аплаузом. Тако је и било.

На опроштај са Примаковом дошао је и амерички амбасадор у Москви Џон Тефт.