Блумберг: Окретање Русије ка Истоку је реалност

28-06-2015 11:06:15 | | / vostok.rs |


Окретање Русије према Кини услед санкција које јој је увео Запад није никаква представа него се заиста дешава, сматра колумниста „Блумберга“ Леонид Бершидски.

Иако већина великих уговора које су владе двеју држава потписале у последњих годину дана неће дати тренутни резултат, Кина је за руску економију ипак постала један од два најозбиљнија избора финансирања и инвестиција, наводи аналитичар и додаје да су други извор средства која су руске компаније инвестирале у земље с ниским порезима.

Бершидски скреће пажњу и на растућу улогу Кине у руској трговини.

Прошле године кинески кредити постали су највећи извор иностраног финансирања у руској економији. Велики део кинеских кредита дат је руским нафтним компанијама, а много их је одобрено и у инфраструктурној сфери.

„Било би погрешно не схватати озбиљно окретање Русије ка Кини и оцењивати га искључиво као пропагандну кампању, покренуту са циљем да се Руси убеде да њихова земља може да се снађе и без Запада“, наводи аутор чланка.

Бершидски наглашава да је Русија огромни брод коме треба много времена да се окрене у супротан смер, али да тежња ка економском зближавању с Кином уистину постоји.

„У том смислу и санкције Русији доносе корист. Оне су принудиле власт да убрза процес преко потребне диверсификације тржишта и да више пажње посвети огромним и недовољно развијеним регионима на истоку земље“, пише колумниста.