Обама опет позвао Путина да повуче трупе из Украјине

26-06-2015 10:59:44 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин позвао је америчког лидера Барака Обаму како би размотрили конфликт у Украјини, напредовање Исламске државе и споразум о иранском нуклеарном програму.

„Председник Обама је поновио потребу да Русија испуни своје обавезе на основу споразума из Минска, укључујући уклањање свих руских војника и руске опреме са украјинске територије“, саопштила је Бела кућа.

САД и ЕУ су више пута оптужиле Москву за мешање у украјинску кризи, што је Русија негирала. Истовремено, Москва је у више наврата позвала Запад да утиче на Кијев како би се ситуација у Донабасу стабилизовала.

Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков потврдио је новинарима да је централна тема разговора двојице председника била украјинска криза.

„Шефови држава су разговарали о конфликту у Украјини, посебно о имплементацији Споразума из Минска“, рекао је Песков, преносе РИА Новости.

Према његовим речима, председници су се сложили да тим поводом ускоро дође до састанка помоћника америчког државног секретара Викторије Нуланд и заменика министра иностраних послова Григорија Карасина.

Песков је додао да су двојица председника разматрала и мере за борбу против Исламске државе.

„Путин и Обама су се сложили да би руски шеф дипломатије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери требало да одрже састанак како би разговарали о овој теми“, додао је он.

Двојица лидера разговарала су и о све опаснијој ситуацији у Сирији, као и о историјским преговорима светских сила и Ирана о спорном нуклеарном програму Техерана, наводи Бела кућа.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут